Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az OPEC 20 $-ral csökkentette az olajár előrejelzését

Tags: -OPEC-

opecAz OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) által kiadott legfrissebb elemzés arra figyelmeztet, hogy elképzelhető, hogy az évtized végéig mégse emelkedik 60 $/hordó fölé az olaj ára. Ez mintegy elismerése annak, hogy bizonyos erők összejátszanak, hogy megakadályozzák a hirtelen áremelkedést.

Az OPEC által készített World Oil Outlook (WOO) jelentés közép- és hosszú távú olajpiaci előrejelzéseket tartalmaz. Ebben az a gazdasági jóslat szerepel, hogy idén átlagosan 40 $/hordó marad az olaj ára, és az évtized következő éveiben átlagosan 5 dollár/hordó mértékű áremelkedés várható. Így 2020-ra képzelhető el egy 60 $-os olajár.

Ez egy igen figyelmet keltő jóslat az olajexportáló országok szervezetétől, mely inkább az áremelkedést prognosztizáló előrejelzéseiről híres. Azonban több ok is van, amiért az OPEC a „hosszabb távon alacsony ár" mantrára válthatott.
Az OPEC beismerte, hogy a dolgok nem a tervek szerint haladnak, mióta 2014 novemberében bejelentette, hogy felhagy a piaci beavatkozásokkal. A Szaúd-Arábia által vezetett szervezet úgy gondolta, hogy az alacsony olajárak majd feltüzelik a keresletet, és kiszorítja a piacról a magas költségű termelőket. Ez a két jóslat nem jött be, legalábbis nem olyan mértékben, ahogy az OPEC emberei elvárták.


„Miközben a gazdasági elemzők azt várták, hogy az alacsony olajárak pozitív hatással lesznek a globális gazdasági növekedésre, a valóság az, hogy a teljes hatás inkább semlegesnek nevezhető. A gazdasági válság okozta sebek, mint például a lakossági adósság magas szintje, a költségvetési egyensúlyhiány, a magas munkanélküliség az ipari beruházások csökkentésével együtt korlátozták a fogyasztási hajlandóságot"- írják a WOO jelentésben.

Amerika benzin iránti kereslete ugyan rekordot döntött az idei évben, azonban ahhoz, hogy elérje ezt a szintet, 2 éven át tartó alacsony árakra volt szükség, és az olajfogyasztás messze elmarad a megtett mérföld mögött, ami azt jelzi, hogy az üzemanyag-hatékonyság tompítja a több vezetés hatását.

Eközben Kína kereslete tovább enyhül még az olajárak rekord mélysége ellenére is. Az OPEC azt is elismerte: „Az alacsony olajár mellett a kínálat rugalmassága meglepetésként érte az ipart. Különösen az olajban szűkölködő Észak-Amerikát. A termelékenység növelése és a költségek csökkentése segített a termelőknek a kitermelést az elvártnál magasabb szinten tartani és ez késleltette a lelassulást. Emellett a pénzügyi piacok szerepe, különösen a fedezeti piacé, hatékony tompító mechanizmusnak bizonyult."

Az Egyesült Államokban a kitermelés 1 millió hordó/nappal csökkent, az áprilisi 9,7 millió hordó/nap csúcsmennyiségről a nyárra 8,7 millió hordó/napra esett vissza. A fúrótornyok száma lecsökkent, és több cég kivonult az üzletből, de a hitelezők és a tőkepiac nyitott maradt a fúrócégek számára, így megakadályozva egy még komolyabb visszaesést a kitermelés mennyiségében. Most úgy tűnik, a kitermelés elérte a mélypontot, mely jóval magasabb szinten stabilizálódott, mint ahogy az OPEC számított rá.

Az Egyesült Államokban a kitermelés 1 millió hordó/nappal csökkent, az áprilisi 9,7 millió hordó/nap csúcsmennyiségről a nyárra 8,7 millió hordó/napra esett vissza. A fúrótornyok száma lecsökkent, és több cég kivonult az üzletből, de a hitelezők és a tőkepiac nyitott maradt a fúrócégek számára, így megakadályozva egy még komolyabb visszaesést a kitermelés mennyiségében. Most úgy tűnik, a kitermelés elérte a mélypontot, mely jóval magasabb szinten stabilizálódott, mint ahogy az OPEC számított rá.

Az idei WOO jelentésben az OPEC növelte a hosszú távú előrejelzését palaolaj termeléssel kapcsolatban. Tavalyi évben azt prognosztizálta, hogy 2030-ra a globális palaolaj kitermelés eléri a napi 5,61 millió hordót, de idén az előrejelzését 6,73 millió hordó/olajra növelte, mely feltételezés Oroszország és Argentína fokozott kitermelésén alapul.

Mindenhez hozzá jön az olajkitermelő szervezet 60 $-os jóslata 2020-ra, mely hordónként 20 dollárral kevesebb, mint a tavalyi előrejelzésben szerepelt. Az OPEC figyelmeztetett, hogy ezek a számok nem az ő előrejelzései, sem „egy olyan ár, amire az OPEC vágyik", hanem egyszerűen munkahipotézisek.

De mégis, míg ezeket a „hipotéziseket" használják referenciaértékeknek, a számok azt jelzik, hogy valami nem a terv szerint működik. Mindazonáltal, az OPEC továbbra is bizakodó a hosszú távú előrejelzéseiben. Az OPEC szerint olaj iránti kereslet igen lapos már a következő évtizedben, 2019 és 2025 között a 33,6-33,8 millió hordó/nap közötti tartományban mozoghat.
Az OPEC nyersolaj kitermelés folyamatos növekedést mutat a jelzett időszak végéig, amikor várhatóan eléri a 41 millió hordó/napot, ami megközelítőleg 30 %-kal magasabb, mint a jelenlegi kereslet az OPEC olajra. Az OPEC arra is számít, hogy eléri a 37 %-os piaci részesedést, mely 3 %-kal magasabb az előző évi szintnél.


De mindezek az előrejelzések változhatnak a párizsi klíma megállapodás következtében. Ha az összes aláíró ország tényleg végrehajtja az üvegházhatású gázok kibocsátására kidolgozott terveket, akkor az OPEC forgatókönyve szerint az olaj iránti kereslet 2029-ben 100,9 millió hordó/nap mennyiségen tetőzik, és ezt követően lejtmenetbe kezd. Ez az elképzelés összecseng a Royal Duch Schell figyelmeztetésével, mely nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kereslet várhatóan a következő 5-10 évben fog tetőzni.

Az biztos, hogy az olyan előrejelzéseket, mint amik az OPEC jelentésében is szerepelnek, egy csepp fenntartással kell kezelni. Tény viszont, hogyha egy olyan olajszervezet, mint az OPEC viszonylag alacsony árakat közöl a következő évekre, az rossz jel azok számára, akik az árak gyors emelkedésében bíztak.