Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A Nemzeti Energiaügynökség javította az öt éves megújuló energia előrejelzését a 2015-ös rekordévet követően

IEA jelentesA Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentésében az szerepel, hogy jelentős növekedés történt a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia termelésében, mely egyrészt a kulcsfontosságú országok határozott politikai támogatásának köszönhető, másrészt az erőteljes költségcsökkenésnek.

 


A tavalyi év során a megújuló energiaforrások száma meghaladta a szénét, és ezzel a világon a legnagyobb áramtermelő forrást jelentették.


A Nemzetközi Energiaügynökség által publikált Középtávú Megújuló Energia Piaci Jelentés adatai szerint a megújuló energiaforrások 13%-kal nagyobb ütemben fognak nőni 2015 ás és 2021 között, mint a tavalyi előrejelzésben szerepelt. Ez elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában, Mexikóban megfigyelhető erősödő politikai támogatásnak az eredménye.


Ugyanebben az előrejelzési időszakban a napelemek költsége várhatóan a 25%-kal esik vissza, a szárazföldi szélenergia költsége pedig 15 %-kal.
A tavalyi év fordulópontot jelentett a megújuló energiaforrások tekintetében. A szél- és napenergia vezetésével az új villamos energia kapacitások több mint felééért a megújulók voltak felelősek, elérve a 153 GW rekordmennyiséget, amely érték 15%-kal volt magasabb a megelőző évinél. Ennek a rekordmennyiségnek a legnagyobb része szélenergiából (66 GW) és napenergiából (49 GW) állt.

Az elmúlt év során nagyságrendileg félmillió szolár panel került felszerelésre a naponta. Kínában, amely ország a szélenergia termelés növekedésének felét biztosította, és összesen 40%-kal járult hozzá az új megújuló energia kapacitások felállításhoz, 2015-ben óránként 2 új szélturbinát telepítettek.


„Tanúi lehetünk a globális árampiac átalakulásának, amely változást a megújuló energiaforrások vezetnek, és miként ezt más területen is megfigyelhetjük, a megújuló energiaforrások telepítésének súlypontja a feltörekvő piacokra helyeződik át."- nyilatkozta Dr. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.


Ezek mögött a kitűnő eredmények mögött számos tényező áll: nagyobb verseny, továbbfejlesztett politikai támogatás a kulcsfontosságú piacokon és technológiai fejlesztések. Bár a klímaváltozás elleni küzdelem az egyik mozgatórugója a megújuló energiaforrások terjedésének, de nem ez az egyetlen. Sok országban a levegőszennyezettség visszaszorítása és az energiaellátás diverzifikálása az energiabiztonság fokozásának céljából, szintén az alacsony széntartalmú energiaforrások felé terelik a piacot. Ez a folyamat különösen jellemző Ázsiára.


A következő 5 év során az áramtermelésen belül továbbra is a megújuló energiaforrások fognak a leggyorsabb ütemben növekedni, a 2015-ben elért 23%-os részarányuk 2021-re várhatóan 28%-ra emelkedik.


A megújulók középtávon valószínűleg a világ villamos energia termelésnövekedésének 60%-át fogják kitenni, gyorsan felzárkózva a szénhez. Ez mennyiségben azt jelenti, hogy 2021-re elérheti a 7600 TWh előállított villamos energiát, amely megegyezik az Egyesült Államos és az Európai Unió jelenlegi együttes villamos energia termelésével.


De amíg 2015 kivételes évnek számított, még mindig vannak okok az óvatosságra. A politikai bizonytalanság még mindig túl sok országra jellemző, amely lelassítja a beruházásokat. Az olyan megújuló energiaforrások gyors terjeszkedése, mint például a szél- és napenergia, számos piacon súlyosbítják a rendszerintegrációs kérdéseket, továbbá a finanszírozás nehézsége még mindig sok fejlődő országban akadályt jelent. Végezetül, a megújuló energiaforrások elterjedése a hő- és közlekedési ágazatban még mindig igen lassú, sokkal erőteljesebb politikai támogatásra lenne szükség ezen a területen.


Az IEA kétsebességűként látja a megújuló energiaforrások terjeszkedését a következő 5 évben. Míg Ázsia átveszi a vezetést a megújulók részarányának tekintetében, ez mégis csak egy részét fedi le a régi gyors ütemben növekvő energiaigényének. Kína egymaga felelős az új megújuló energiaforrások telepítésének 40 %-ért, de ez mindössze a fele az ország villamosenergia kereslet növekedésének.

Ez éles ellentétben áll az Európai Unióban, Japánban és az Egyesült Államokban tapasztaltakkal, ahol az újonnan üzembe helyezett megújuló energiaforrások le fogják hagyni az villamos energia kereslet növekedését 2015 és 2021 között.


AzZ IEA jelentés számos olyan politikai és piaci mechanizmust azonosít, mely megközelítőleg 30 százalékkal tudná emelni a villamos energia források terjedését a következő 5 év során, amely 2020-ra éves szinten 200 GW mennyiséget jelentene.
Ez a felgyorsított növekedés lehetővé tenné, hogy a világ szilárdabb úton haladjon a kitűzött klímacélok felé.


„Örömmel látom, hogy a tavalyi év rekord volt a megújulók számára, és hogy a következő 5 évre optimistább előrejelzéseket adhatunk ki – mondta dr. Birol. – Azonban még ezek a magasabb elvárások is szerények ahhoz képest, hogy mennyi kiaknázatlan lehetőség rejlik még a megújulókban. A következő években az IEA együtt fog működni a kormányzatokkal, hogy maximalizáljuk ezeket a lehetőségeket."

Energetikai szakreferens