Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Zuhannak a rendszerhasználati díjak

gazpiacJanuár 1-jétől látványosan esnek a hazai nagynyomású gázhálózaton alkalmazható tarifák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése alapján.

A piaci szereplők számára ezzel olcsóbbá, versenyképessé válik a Magyarországon belüli, illetve magyar határokon átívelő gázszállítás. Ez azért is fontos, mert a Világgazdaság által megkérdezett gázkereskedők éppen a magas hazai rendszerhasználati díjakkal (RHD) magyarázták, hogy a nyugat felőli gázimportra éhes Ukrajna a lehető legkisebb mennyiséget szerzi be Magyarországon keresztül.

Ebben persze a gáz árának s az egyéb költségeknek is van szerepük. A tavaly átadott magyar–szlovák összekötő gázvezetéket csak márciusban használta egyetlen kereskedő félmillió köbméter gáz behozatalára, amikor azon a rendszerdíjak ideiglenesen megfeleződtek. A jövő januártól hatályos tarifák mellett talán már beindulhat a forgalom a Magyar Gáztranzit Zrt. egyetlen vezetékén is. Az ország többi nagynyomású csövét tulajdonló és üzemeltető FGSZ helyzete viszont kettős: a társaság januártól nyilván bevételtől esik el a kisebb tarifák miatt, de ekkortól nőhet a kereslet a kapacitásaira.


Az RHD-csökkentés előnyeit az év utolsó negyedében értelemszerűen már nem élvezik a rendszerhasználók. E díjak egyébként negyedévente módosulhatnak, így a legutóbbi változásuk a gázév első napjára, október 1-jére esett.


Januártól az Ukrajna, Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Románia felőli behozatalt lehetővé tévő, éves tarifák például 22 százalékkal, 1483,6 forintra estek kilowattóránként. Ugyanilyen arányban, 1335,3 forintra csökken a hazai termelésű gáz rendszerbe való betáplálási díja is. Az itthoni tárolókba változatlan áron lehet gázt juttatni, és kivinni is, Románia vagy Szerbia felé. A mennyiség után fizetendő szállítási díj megawattóránként 30,92 lesz, vagyis közel a harmadára esik.


A változás már várható volt annak alapján, hogy a MEKH néhány napja kibővítette azon külső környezeti hatások körét, amelyeket figyelembe vehet az RHD számításakor. Ilyen új korrekciós tényezők lettek az infláció, a gázár vagy az iparági kockázat és az iparági beruházási igények az FGSZ-től kapott válasz szerint. A társaság ennek alapján már több napja jelentős díjcsökkenést valószínűsített lapunknak. A Tigáz kedvezőnek nevezte a tarifaszámítás változását, mert ezáltal fenntartható lesz a cég működése.
Ugyanakkor megeshet: egyes díjfizetők kifogásolni fogják, hogy a számukra korábban egyedileg kalkulált tarifa egységessé válik. Az RHD csökkenése miatt eshet a végfelhasználói ár is. Ennek januártól elsősorban a versenypiacon van esélye, mert az egyetemes szolgáltatásban ez politikai döntéshozatal kérdése.

(forrás:vg.hu)