Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az államé lesz az EDF Démász

enkszAz ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. megveszi az EDF Démászt, aminek eddig a francia hátterű EDF International volt a tulajdonosa. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag 2017 elején zárulhat - derül ki az ENKSZ közleményéből.

Az ENKSZ a közel 1500 főt foglalkoztató, regionális villamos energia egyetemes szolgáltató, EDF Démász Zrt. részvényeinek 100 százalékát veszi meg, tehát az állami cégé lesz a Démászhoz tartozó, 32 200 km hosszú villamos hálózatot üzemeltető EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. is. A társaság mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország délkeleti részén, így az egyetemes szolgáltatás mellett jelentős részesedése van a hazai szabadpiacon is.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a felvárásárlást. Ez utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel később az ENKSZ résztulajdonosa lesz az esetlegesen szükséges hatósági jóváhagyások megszerzését követően.
Korábban azt pletykálták a piacon, hogy a beharangozott tervek ellenére mégsem vásárolja meg az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a dél-alföldi áramszolgáltatót, az EDF Démász Zrt.-t, bár már évek óta szó volt már arról, hogy az EDF Démász kivonulna Magyarországról.
Arról a tervről, hogy az EDF hálózati cégét még idén megvennék, korábban már egy belső, Miniszterelnökségen készült dokumentum is kiszivárgott, az Index által megszerzett anyagban 100-120 milliárd forintos árral számoltak.

(forrás:index.hu)