Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megdől a magyar áramfogyasztási rekord

energia fogyasztasMegdőlt az áramfogyasztási rekord Magyarországon, a december 8-án mért 6749 megawatt az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

 

A cég az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárásával és az ünnepi díszkivilágítással magyarázza a csúcsot döntő áramfelhasználást. A Mavir arra számít, hogy ha folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, megdőlhet a csütörtökön mért rekordérték.

A Mavir jelezte, hogy az előírás szerinti tartalékot a mostaninál kedvezőtlenebb helyzetben is biztosítják, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő, az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan.

A közlemény szerint egy átlagos téli hétköznap 125 ezer és 140 ezer megawattóra (MWh) között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat.

Magyarországon 1955 óta állnak rendelkezésre adatok az országos energiafogyasztásról, az eddigi csúcsértéket, 6602 megawattot 2007 novemberében mérték. 2015-ben szokatlan módon nem a téli hónapokban, hanem nyáron volt az éves csúcs: július 24-én a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 megawattos értéket a Mavir közlése szerint.

(forrás:portfolio.hu)