Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Futószalagon épülhetnek a mini-atomerőművek

orsosz atomeromuvekOroszországban 38 kis atomreaktort kívánnak megépíteni a fosszilis üzemanyagok felhasználásának csökkentése érdekében.

 

 

Az egyenként 300 megawattos létesítményeket olyan települések kapnák, amelyeknek egyszerre van igényük villamos energiára és hőre is – erről Jurij Kuznyecov nyilatkozott a moszkvai NA Dolezsál Villamosipari Kutatóintézet (NIKIET) részéről. Összehasonlításképpen: egy paksi blokk 500 megawattos. Az intézetet is ellenőrző Roszatom állami atomholding megvalósíthatósági tanulmánya szerint a 38 reaktort 14 helyszínen célszerű elhelyezni, vagyis lesznek városok, amelyek nem egy, hanem két, három vagy négy reaktort kapnak. Eddig négy város jelentkezett a programra a hírről beszámoló World Nuclear News szerint.

A legtöbb oroszországi város távhőellátása ma egy hálózatra kapcsolt, 250 megawatt körüli áramtermelő kapacitású helyi erőműből és a lakásokat, valamint a közintézményeket ellátó távhőrendszerből áll. Az energiatermelés rendszerint fosszilis alapú, de ezen változtatni kell az energiahatékonysági és a szén-dioxid-csökkentési célok megvalósítása érdekében. A hivatalos javaslat szerint a megoldás az atomenergiára történő átállás lehet. A NIKIET erre reagálva fejlesztette ki teljes részletességgel a VK–300-as reaktor terveit.


A VK–300-as forralóvizes modell. Működési elve azonos a Magyarországon is használt nyomott vizes változatéval, csak a reaktor teljesítményét szabályozzák eltérő módon. Hőtermelő képessége 750 megawatt, az áramtermelő pedig 150–250 megawatt, attól függően, milyen arányban állít elő hőt és villamos energiát. A VK–310-as a nyomott vizes reaktorokkal azonos, azaz már bevált berendezésekből és részegységekből készül.

Biztonsági hűtőrendszere – Jurij Kuznyecov magyarázata szerint – teljesen passzív, ami azért fontos, mert a működtetéséhez nincs szükség energiára vagy emberi intézkedésre, de még külső áram- vagy vízforrásra sem. Két olvadékcsapdája van, ezek egy esetleges baleset következményeit nem engedik a létesítményen kívülre. A szakember szerint a modell véglegesítése után a következő lépés a kísérleti üzem telepítési programjának kidolgozása lesz, a „tömeges" építkezés 2020–2031 között várható.

Becslések szerint a VK–300-assal kilowattóránként 3 centre, közel tíz forintra tudják leszorítani az áramtermelés költségét. A paksi 5. és 6. blokk az Atom­energiaInfo kalkulációja szerint 17 forintos termelési önköltségen állít majd elő egy kilowattóra villamos energiát.

(forrás:vg.hu)