Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

BRIT MEGÚJULÓ ENERGIA: ELFÚJTA A SZÉL

szeleromu angliaNagy-Britanniában meredeken esik majd a szélerőművekbe történő beruházás a következő három évben, ami kérdésessé teszi London vállalásának teljesíthetőségét az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről.

 

A Green Alliance brit környezetvédelmi szövetség friss elemzése szerint 2016-ban több mint egymilliárd font értékű, megújuló energiára fordítandó befektetés vált köddé a kormány jövőbeni infrastrukturális beruházási terveiből.
A szervezet úgy véli, hogy 2017–2020 között a szél- és napenergiával, a biomassza és a hulladék energetikai célú hasznosításával kapcsolatos beruházások nem kevesebb mint 95 százalékkal fognak zuhanni. Bár az elmúlt másfél év programvisszamondásai során várható volt a zöldenergiára fordítható összegek csökkenése, a most nyilvánosságra hozott számok elég sokkolóan hatnak.


Röviddel az EU-tagságról szóló népszavazás után a brit kormány elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig 57 százalékkal mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást, ám mindeddig nem közölte, ehhez milyen eszközöket akar felhasználni 2020 után, különös tekintettel a szélenergiára. „A megújulóenergia-termelés legkésőbb 2025-re olcsóbb lesz, mint a fosszilis forrásokkal működő erőművek építése, feltéve, ha hagyjuk az ágazat cégeit szabadon tevékenykedni. A kormány azonban visszatartja a végső támogatást, sőt megakadályozta a legolcsóbb megújuló energiaforráson alapuló üzemek építését is" – mondta Dustin Benton, a Green Alliance igazgatóhelyettese arra utalva, hogy London beszüntette a szárazföldi szélerőműfarmok építésének támogatását.


Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy – 2012 óta először – megállt Nagy-Britanniában a nagy szén-dioxid-kibocsátással járó infrastrukturális beruházások növekedése, 2020-ra pedig kétharmadával csökkennek majd az ilyen jellegű projektek.

(forrás:magyaridok.hu)