Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

TOP 10 megújuló energia trend, melyet érdemes figyelemmel kísérni 2017-ben

2017A Megújuló Energia Világa internetes portál ( http://www.renewableenergyworld.com/) az újév alkalmából egy érdekes összeállítást készített.

 

 

Véleményük szerint a következő 10 újdonságra érdemes 2017-ben kiemelt figyelmet fordítani:

10. Megújuló üzemanyagok a légiközlekedésben

2016-ban a nagyobb légitársaságok, mint például a JetBlue és az United- kötelezettségvállalást tettek arra vonatkozóan, hogy megújuló üzemanyagokat is használnak repüléseik során. Emellett októberben számos ország részvételével egy megállapodás született a nemzetközi légiközlekedésre vonatkozó globális piaci alapú intézkedések bevezetésére.Ez a megállapodás része egy nagyobb tervnek, amely célja, hogy több pénzt fektessenek be a légiközlekedés technológiájába, növeljék a megújuló üzemanyagok felhasználását, és csökkentsék a légiközlekedési ágazat széndioxid-kibocsátását.
2017-ben várhatóan még több légitársaság tesz ara vonatkozó bejelentést, hogy mekkora mértékben használ megújuló üzemanyagot, és hogyan fejlesztik az infrastruktúrájukat, hogy elő tudják állítani azt.

 

9. Drónok

A nagyközönség 2016-ban igen nagy figyelmet szentelt a drónoknak. A várakozások szerint ez az érdeklődés tovább fog fokozódni a megújuló energia esetében, ami annak köszönhető, hogy az ipar keresi a módját, hogyan használhatná fel ezt a technológiát annak érdekében, hogy javítsa a projektfejlesztés eredményeit, és csökkentse az üzemeltetés és karbantartás költségeit.
Arra lehet számítani, hogy a drónok esetében a fejlesztés az általuk készíthető modellezés minél hatékonyabb kihasználására fog irányulni.

 

8. Szivattyús energiatározók és a megújuló energiák

A szivattyús tározó erőmű a legelterjedtebb az energiatárolási technológiák között. 2017-ben a jelentőségük valószínűleg tovább növekszik, hiszen rendkívül fontos szerepük van a villamos energia hálózatban, különösen a terheléskiegyenlítésben és a szabályozási feladatokban.
2017-ben feltételezhetően több szivattyús tározó erőmű kerül közös kiépítésű területre más megújuló energiahordozóval. (szél- vagy napenergia)

7. Fizess-és-Menj napelemes rendszerek Afrikában

A fizess-és-menj napelemes rendszerek komoly eredményeket értek el: sikerült Afrika olyan területein áramot biztosítani, amelyek csak kismértékben vagy egyáltalán nem rendelkeznek energetikai infrastruktúrával. Ezek a modellek egyesítik a szolár cellákat, az energiatárolást és a mobil fizetési technológiákat, ezáltal az ügyfelek részére megfizethetővé vált az áramellátás. A fizess-és-menj napelemes rendszereket fejlesztő startup vállalkozásoknak sikerült befektetőket is találniuk, hogy támogassák az üzleti modelljüket.
2017-ben arra lehet számítani, hogy ezek a fizess-és-menj napelemes rendszerek Afrika szélesebb régióiban is elterjednek, és a szolgáltatók kihasználva ezt a sikert több nagy beruházást jelentenek majd be a területen.

 

6. Energiapiaci tárolás

Az energia piaci tárolással kapcsolatos fejlesztések nagy lendületet vettek 2016-ban, miután a tárolási technológiák bebizonyították, hogy egyszerre képesek nagyobb mennyiségű megújulót támogatni a hálózaton és hálózati szolgáltatást biztosítani. Azonban 2016-ban az energiatározókról szóló elképzelés eltolódott abba az irányba, hogy az energiatározók egyenlő politikai megközelítést érdemelnek.
2017-ben az Egyesült Királyság és Amerika részéről fejlesztések várhatóak, mivel mindkét ország átvizsgálja a jelenlegi energia piaci struktúráját, és bízunk benne, hogy megoldást találnak arra, hogy összeegyeztessék a politikát az energia tárolási igényekkel.

 

5. Tengeri szélerőművek Amerikában

A legnagyobb történés a tengeri szélerőművek történetében kétségkívül az, hogy elindult az amerikai Block Islandon épített turbina-rendszer kereskedelmi üzemeltetése.
Erre a piacra amúgy is jellemző volt az „alapítási láz", a keleti parti államok erőteljesen dolgoztak azon, hogy a vizeikbe tengeri szélerőműveket telepítsenek, a fejlesztők pedig olyan javaslatokat tettek, melyek hosszú távra előrevetítik az ipar növekedését.
2017-ben a fejlődés várhatóan nemcsak állami szinten valósul meg, hanem új partnerséget is hoz tető alá a tengeri olaj- és gáz kutatókkal, kihasználva az egymás számára átadható szakmai előnyöket.

 

4. Vállalati megújuló energia felhasználás

A nagyvállalatok idén megmutatták az erejüket, kihasználták a megújuló energia eddigi felhasználása miatt már rájuk irányuló figyelmet. Nem csak a Google, az Apple, a Microsoft és más hasonló nagynevű cégek kötelezték el magukat a megújulók irányába 2016 folyamán, de májusban egy vállalati közösség is létrejött azzal a céllal, hogy felkutassák, hogyan tudnak a cégek minél több megújuló energiát vásárolni. 2017-ben a nagyvállalatok várhatóan még kreatívabb stratégiákat alkalmaznak a megújuló energia beszerzése során, amely törekvésük már túlmutat egy egyszerű villamos energia kereskedelmi megállapodáson.

3. Trump

Még semmi nem sokkolta annyira a megújuló energia és környezetvédelmi közösséget, mint a 2016-os választások eredményeként az Amerikai Egyesült Államok elnökévé választott Donald Trump.
Mielőtt az év véget érhetett volna, a sokk aggodalommá nőtt, ahogy Trump megnevezte, hogy kiket szándékozik az energia- és környezetvédelemért felelős szövetségi hivatalok élére kinevezni.
2017-ben az amerikai megújuló ágazat és a globális környezetvédelmi közösség lélegzetvisszafojtva várja, hogy Trump hivatalba lépjen, és demonstrálja, hogy milyen gyorsan tudja visszavonni Obama elnök tetteit az amerikai tiszta energia felhasználás érdekében, illetve, hogy globálisan csökkentsék a széndioxid-kibocsátást.

 

2. Tesla

A Tesla idei története tele volt fordulattal, izgalommal, kockázattal. Sokan úgy vélik, hogy Elon Musk túl messzire ment, hogy megvalósítsa álmait, és hogy azok a lépések, amiket annak érdekében megtett, le fogják húzni a 21. század egyik legígéretesebb vállalatát. Ennek ellenére a támogatói nem hátráltak ki mögüle. Musk idei tevékenysége igen sokoldalú volt:
- biztosította az otthoni energiatárolást Amerikában és Európában,
- szorosabbra fonta a partnerséget a Panasonic-kal,
- leleplezte a nagy tervét: hogyan lehet a napenergiát, a tárolást és a feltöltést egy könnyen értékesíthető csomagba rendezni,
- megvette a SolarCity-t 2 milliárd USD-ért,
- bemutatta a napelemes tetőcserép ötletét.
Mindenki azt találgatja, hogy mire lehet számítani egy ilyen hihetetlen vállalattól és vezetőjétől. De egy dolog tiszta: a Teslának növekedési pályán kell tartania a készleteit, és ennek érdekében a 2016-ban tapasztalt bizonytalanságot 2016-ban fogják hagyni.

 

1. India

A lista első helyére India került, még pedig a napenergia szektorban tanúsított 2016-os aktivitásának köszönhetően. Az ország minden erőforrását mozgósította, hogy megvalósítsa a miniszterelnök, Narendra Modi tervét, hogy 100 GW-ra növeljék az ország napenergia kapacitását 2022-ra vagy akár hamarabb.
India 2016-ban vágott bele először nagyszabású energiatározóval rendelkező napenergia projektbe, és 3 milliárd dolláros állami támogatást tűzött ki az ország napelem gyártási infrastruktúrájának támogatására. Eközben a globális befektetői közösség megkezdte a háttérben támogató tevékenységet az országban, több mint $ 100 milliárd támogatást szerezve a kitűzött cél eléréséhez.
A napelem gyártó cégek alapítási hulláma 2017-ben is ki fog tartani., valószínűleg az év során az országon belül az elosztási, hálózati és energiatárózási rendszer. Emellett India a következő évben példát fog mutatni a zöld finanszírozás területén, hiszen megalakul az első zöld bank, mely a helyi banki lehetőségek révén fogja támogatni a köz- és magánszféra megújuló energiára irányuló törekvéseit.