Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Apadó gázkészletek, dupla import

gazimport2A nagy hideg miatt megugrott Magyarország gázimportja. A Magyar Földgázkereskedő a nagyobb behozatallal és a tárolókból gondoskodik vevőiről. Mint közölte, a tartalékok elegendőek.

 

 


Az elmúlt napokban jelentősen megugrott az ország gázimportja. Ukrajna felől napi 37-38 millió köbméter érkezik, ráadásul úgy, hogy az importőrök először feleekkora behozatalhoz mennyiségre kötöttek le vezetéki kapacitást, majd azt megnövelték. Ez folyik napok óta. (Igaz, ez nem számít rendkívüli gyakorlatnak.) A mostani ügyletek mögött feltehetően az egyetemes szolgáltatásért felelős Magyar Földgázkereskedő (MFGK) áll.


Testvércége, a Magyar Földgáztároló (MFGT) létesítményeinek töltöttsége ugyanis január 23-ra már 12 százalék alá esett. Ugyanakkor a kitárolás erőteljes és folyamatos. Tavaly ilyenkor még 20,1 százalékos volt létesítményeinek töltöttsége, de például 2011 ugyanezen napján 63,1 százalékos.

Az ellátás mindazonáltal nincs veszélyben, gáz van elég. A Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Földgázkereskedőnél közölték, hogy a társaság „folyamatosan biztosítja a partnereinek az extrém hideg időjárás miatt megnövekedett földgázfogyasztását, részben a rendelkezésre álló készletekből, részben a folyamatos importból. Az MFGK folyamatosan nyomon követi a fogyasztás és az időjárás alakulását és szükség esetén növeli az importot, amihez mind a szükséges kapacitások, mind a források elérhetőek. A rendelkezésre álló tartalékok elegendőek a gázellátási igények kiszolgálására."


A Gazprommal kötött hosszú távú szerződés a téli időszakban eleve nagyobb szállításokat rögzít, és lehetővé teszi a mennyiség további növelését is. Így azután Ukrajna mellett egy ideje Ausztria felől az eredetileg igényeltnél jóval nagyobb (de nem kétszeres) tételek érkeznek, a szlovákiai importvezetékünk pedig továbbra is ott van tartalékban. Van az országnak belföldi termelése, végül a fentin túl további kereskedelmi és biztonsági készlete is az MMBF tárolóiban.

(forrás:vg.hu)