Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Trump hatás: az EU váratlan gesztusa Kínának a napelemháborúban

Tags: -napelem-

kinai napelemMásfél éven belül fokozatosan felszámolja Brüsszel a dömpingáron előállított kínai napelemek importját korlátozó intézkedéseket.

Annak ellenére döntött így, hogy a 2013-as, eredetileg két évre szóló, de 2016 év végéig érvényben tartott határozathoz a kínaiak egyáltalán nem alkalmazkodtak.

Mi változott?

Angela Merkel kancellár az amerikai választási kampány hevében fogalmazta meg azt a véleményt, hogy ha az EU az Egyesült Államokkal nem tud zöldágra vergődni, akkor nagyon gyorsan másokkal kell kereskedelmi egyezményt kötnie. A kancellár asszony mindenekelőtt Japánt, Indiát, Ausztráliát és Latin-Amerikát említette. Kínát nem. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy 2013-ban épp a németek „jelentették fel" Brüsszelben az agresszíven nyomuló kínai kereskedőket arra hivatkozva, hogy letarolják a dinamikusan növekvő napelempiacot dömpingárakkal. Ezért aztán az EU kimondta: a kínaiak egy bizonyos minimum alá nem mehetnek az árakkal. Csakhogy Pekingben fütyültek erre. Nekik lett igazuk: az EU most fokozatosan kihátrál saját határozatából. Mert a kereskedelem fontosabb, mint a háborúskodás.

 

Ha a kereskedelem megszűnik, indul a háború

Így fogalmazta meg kissé sarkosan a véleményét az Alibaba főnöke Ausztráliában. A világ legnagyobb internetes kereskedésének vezére, Jack Ma már találkozott Donald Trumppal, és azt a következtést vonta le: Kínának kell az Egyesült Államok helyére lépnie. Hszi Csin-ping elnök Davosban, a világgazdasági fórumon egyértelműen jelezte, Peking szívesen átveszi Washington szerepét a globális kereskedelemben, ha Trump a gyakorlatban is az elzárkózást választja és nemcsak beszél róla.

Brüsszelben engedékenységét az a tény is befolyásolhatta, hogy Kína már az Egyesült Államokhoz mérhető szereplője a világkereskedelemnek, míg a Merkel által említett Japán, India, Ausztrália vagy Latin-Amerika nem. Amint Trump felmondta az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi szerződést, melyet annak idején Kína ellen hoztak létre, Peking azonnal nyomulni kezdett. A párizsi Le Figaro már azt is felveti: mi lenne, ha Brüsszel olyan szerződés rendszert dolgozna ki, amelyik kirekesztené Amerikát, mely tulajdonképpen önmagát zárja ki a globális kereskedelemből? Az EU sokkal inkább rá van utalva a globális kereskedelemre, mint az Egyesült Államok. A kínaiaknak tett mostani brüsszeli gesztus azt mutatja: a Trump hatás már a gyakorlatban is érzékelhető, pedig még egy hónapja sincsen, hogy az Egyesült Államok 45-ik elnöke beköltözött a Fehér Házba.

 

(forrás:hvg.hu)