Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Soha nem volt szükség ennyi villamosenergiára Magyarországon

villamosenergia igeny zelenSohasem volt telente annyi villamosenergiára szükség Magyarországon, mint az elmúlt fűtési szezonban – derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból.

 

A rekord érték elsősorban a tartósan hideg időjárásnak tudható be, ugyanakkor az országos villamosenergia-ellátásbiztonsága mindvégig zavartalan volt.

A 2016/17-es télen közel 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye a 2015/16-os év hasonló időszakához képest. A magyar fogyasztók 2016. december eleje és 2017. február vége között 5,3 százalékkal többet, összesen 11 914 GWh villamos energiát használtak fel, az egy évvel korábbi 11 433,1 GWh-nyi fogyasztással szemben.

Az országos villamosenergia-igény bővülése idén januárban volt a legnagyobb, ekkor a fogyasztás 6,9 százalékkal 4271 GWh-ra nőtt a 2016-os 3995 GWh-nyi értékhez képest. 2017. január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is, amely egy rövid időre elérte a 6780 MW-ot - írja a MAVIR.
A növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás: az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


„A tartósan alacsony hőmérséklet és az eddigiektől eltérő hosszabb időszakon keresztül fennálló magas rendszerterhelés nem csak Európát, de Magyarországot is próbára tette. A MAVIR által leszerződött tartalékok segítségével, illetve a piaci szereplők által beszerzett többlet importtal azonban eredményesen sikerült kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását" – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

(forrás:vg.hu)