Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Látványos térképen, mennyire "zöld" Magyarország Európában

zoldenergiaAz egyes európai országok villamos energia rendszereinek karbonintenzitásáról, vagyis az elfogyasztott egységnyi áramhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás mértékéről nyújt látványos információt az Entsoe real time térképe. A térkép alapján Magyarország Európa "zöldebb" felébe tartozik.

A rendszerirányítók európai szervezete (Entsoe, European Network of Transmission System Operators for Electricity) által kidolgozott, valós idejű vizualizáció térkép formájában teszi láthatóvá és összehasonlíthatóvá az egyes országok villamos energia termelésének és fogyasztásának néhány vetületét. A folyamatosan frissülő emissziós adatokat a térkép készítői az egyes erőművek teljes életciklusa alapján vették figyelembe.

zold terkep

A fejlesztők fogyasztói megközelítést alkalmaztak, vagyis a térkép 1 kWh villamos energia fogyasztásának "üvegházgáz-lábnyomát" reprezentálja. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a szén-dioxid, hanem az egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását is feltünteti, szén-dioxid egyenértékre váltva. Az átváltást a fejlesztők a globális felmelegedéshez való hozzájárulás intenzitása alapján valósították meg, vagyis például a metán esetében 1:1 arányban számoltak, miután a klímára gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a szén-dioxidéval.

A térkép alapján Magyarország Európa zöldebb államai közé tartozik, legalább is, ami a villamos energia fogyasztáshoz kapcsolódó üvegházgáz-kibocsátás intenzitását illeti. A folyamatosan változó adatok szerint 1 kWh villamos energia fogyasztása Magyarországon mintegy 220 gramm szén-dioxid kibocsátását vonja maga után. Ez a szint gyakorlatilag megegyezik az osztrákkal, és a térség legkedvezőb értékeit jelöli. Ezzel az értékkel Magyarország számos, a zöldenergia alkalmazása terén élenjáró országot utasított maga mögé, például Németországot is. A listát Norvégia vezeti, Svédország, valamint Litvánia előtt, Magyarország pedig a 8-10. az európai rangsorban.

A térkép a felszabaduló szén-dioxid mennyisége mellett az egyes elsődleges energiaforrások áramtermelésben betöltött súlyáról, illetve a villamos energia áráról is közöl adatokat. A térkép mint adatbázis ugyanakkor nem teljes, a fejlesztők úgy alkották meg, hogy azt kívülről, a felhasználók is bővíthessék és pontosíthassák a benne szereplő adatokat.

(forrás:portfolio.hu)