Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Péntek délben az áram 40 százaléka megújuló forrásokból származott Nagy-Britanniában

Tags: -napelem-

nagybrittania megujulokPénteken az ebédidő környékén Nagy-Britanniában használt áram közel negyede jött napenergiából, ez új rekordnak számít az országban.


Ehhez persze kellett a szinte felhőtlen égbolt, ami nem mindig adott az ország fölött. Viszont ennek köszönhetően több energia jött a naperőművekből (24,3 százalék), mint atomenergiából (23%).

Az új rekordhoz az is nagyon kellett, hogy az elmúlt években nagyon megugrott a telepített nappanelek száma. Számított az is, hogy ezeknek a költsége eleve nagyot zuhant az elmúlt években, de mellé a kormány is komolyan támogatta az ilyen beruházásokat.

És ha a naphoz még hozzávesszük a szél-, és a vízenergiára épülő rendszereket, valamint a biomasszát, akkor a pénteki csúcsidőszakban közel 40 százaléka származott a brit áramnak megújuló forrásokból. Ehhez képest a földgáz csak 30 százalékot tett ki, míg a szén 1,4 százalékot.
Azt is látni, hogy a megújuló rendszerek terjedésével párhuzamosan jelentősen csökkent az áram ára: most 38 fontba kerül egy megawattóra, míg 2013 tavaszán ez az ár 50 font körül volt, igaz, az árcsökkenéshez a fosszilis energiahordózók árának csökkenése is kellett.
Az olcsó napenergia kérdése azért is vezet komoly energetikai és társadalmi vitákhoz az országban, mert közben halad előre a Hinkley Point C atomerőmű üzembe helyezése Somersetben, ami jóval magasabb garantált áron fog majd áramot termelni. A pénteki rekord során háromszor több energia érkezett napenergiából, mint amennyit a Hinkeytől várnak majd,
Az atomerőmű mögött álló japán cég, a Horizon vezetői szerint viszont képtelenség lenne csak nap- és szélenergiával kiváltani az atomot, maximum az áramigény egy részét lehet így fedezni.


Vannak viszont, akik szerint az egyre növekvő megújuló források és az egyre jobb teljesítményre képes energiatároló technológiák fejlődése már képes lenne annyi energiát hozni, amivel ki lehetne váltani a szén- és atomenergiát is.


Azt persze senki nem vitatja, hogy a rendszer a jelenlegi formájában még nem alkalmas arra, hogy elsősorban a megújulókra támaszkodjon, a viták inkább a jövőbeli fejlesztésekről szólnak. Az ország energetikai hálózatát felügyelő National Grid múlt hónapban jelentette be, hogy elképzelhető, nyáron fizetni fognak majd a szélfarmoknak és a hagyományos erőműveknek, hogy fogják vissza a termelésüket, hogy a megszokottnál több napenergia ne tehesse nstabillá a rendszert. Ehhez képest a téli hónapokban pedig a földgáz- és szénerőművek kapnak plusz támogatást, hogy garantálják a megfelelő energiaszükségletet.

 

(Forrás:Financial Times)

Energetikai szakreferens