Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Éves kapacitáslekötés - közeledik a határidő

kapacitáslekötésA 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet szabályozza a földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak, valamint a csatlakozási díjak alkalmazásának szabályait. Szintén ebben a rendeletben került szabályozásra, hogy a rendszerhasználóknak (kereskedők) és az általuk ellátott felhasználóknak (fogyasztók) lehetősége van az éves kapacitás lekötés mellett negyedéves, havi, napi, napon belüli kapacitás lekötésre is.

 

 

Tájékoztatónkkal ezúton szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani a soron következő gázév tervezésében.

A rendelet értelmében az éves elosztói és szállítói exit kapacitás lekötésére augusztus első hétfőjéig van határidő.

Azonban a kereskedők által közzétett nyilatkozatokat átolvasva úgy látjuk, hogy a legtöbbjük a kapacitás lekötési megállapodásokat július 15-ig vagy július első hétvégéjéig (07.07. péntek) kötik meg a fogyasztókkal. Valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a gázkereskedők csak akkor kötnek le kapacitást, ha érvényes gázkereskedelmi szerződésük van az új időszakra, vagy ha arról megállapodnak a fogyasztóval (kapacitás lekötési megállapodás).


A fentiek értelmében a földgáz energia beszerzés lebonyolítását célszerű lehet a nyár első felében megkötni.

 

Hogyan kerülhet sor az éves kapacitásigény-bejelentés megtételére?

1. 20 m3/h – 100 m3/h névleges összteljesítményű mérő esetén

A hatályos jogszabályok alapján jelenleg kizárólag a gázmérő névleges összteljesítményének megfelelő kapacitás lekötése lehetséges, tehát éves kapacitásigény-bejelentés, és/vagy éves szezonális kapacitásigény-bejelentés megtételére jelenleg nincsen lehetőségük.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott nem hivatalos tájékoztatás szerint ezen felhasználási helyek tekintetében a kapacitás-lekötésre vonatkozó szabályozás 2017. október 1-vel várhatóan az alábbiak szerint fog változni:

- Távleolvasó berendezéssel nem rendelkező, 20 m3/h – 100 m3/h névleges összteljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználási hely tekintetében továbbra is a gázmérő névleges összteljesítményének megfelelő kapacitás lekötése lehetséges, amelyre tekintettel éves kapacitásigénybejelentés, és/vagy éves szezonális kapacitásigény-bejelentés megtételére továbbra sem lesz lehetőség;
- Távleolvasó berendezéssel rendelkező, 20 m3/h – 100 m3/h névleges összteljesítményű gázmérővel rendelkező felhasználási hely tekintetében a gázmérő névleges összteljesítményétől eltérő (alacsonyabb) mértékű kapacitás lekötése lesz lehetséges, amelyre tekintettel lehetővé válik az éves kapacitásigény-bejelentés, és/vagy éves szezonális kapacitásigény-bejelentés megtétele.

 

Amennyiben a jogszabály módosítására mégsem kerülne sor, akkor a kapacitáslekötés során a jelenleg hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően (azaz a gázmérő névleges összteljesítményének megfelelő mértékben) kerülhet sor a kapacitás lekötésére.

Amennyiben az Ügyfél a gázmérő névleges összteljesítményénél alacsonyabb mértékű kapacitásigénybejelentést tesz -amely alapján a kapacitáslekötés megvalósul - előfordulhat kapacitástúllépés, amely esetben a területileg illetékes rendszerüzemeltető pótdíjat szabhat ki a túllépéssel érintett felhasználási hely tekintetében. A jelenleg hatályos 11/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet 11. § és a 29. § (1) értelmében a Felhasználó részére lekötött órai kapacitás 1 %-nál nagyobb mértékű túlvételezése esetén fizetendő pótdíj mértéke az adott hónapon belül a -12,0 °C, vagy annál melegebb középhőmérsékletű gáznapon jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb többletkapacitás éves kapacitásdíjának 1,5-szerese.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem hivatalos tájékoztatása szerint a fenti jogszabály módosítás közzététele 2017. július 1-én várható. A jogszabály módosítás közzétételét követően a változásokról és a további teendőkről haladéktalanul tájékoztatni fogjuk Önöket.

 

 


2. 100 m3/h vagy afeletti névleges összteljesítményű mérő esetén

Amennyiben Önök rendelkeznek a valamelyik földgáz kereskedő társasággal megkötött, a 2017/18-as gázévre vonatkozó földgázkereskedelmi szerződéssel, akkor  éves nem megszakítható kapacitásigény-bejelentést tehetnek meg  a szerződött vállalat által kiírt határidőig (általában július eleje)


Amennyiben Önök nem kívánják módosítani a már létrejött földgáz-kereskedelmi szerződésben rögzített éves kapacitásigény mértékét, és/vagy az éves szezonális kapacitásigény mértékét, akkor Önöknek további teendője  nincsen.