Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Vitafórum az Európai Bizottság „Tiszta energia minden európainak” címet viselő intézkedéstervezetéről

renewable-energy-sourcesMájus 30-31 között Londonban megtartották a 9. Állampolgárok Energia Fórumát.



 

Mi is ez a rendezvény? Az Európai Bizottság 2007-ben hozta létre ezt a Fórumot, melyet évente szerveznek meg Londonban, az Egyesült Királyság szabályozó hatósága, az Ofgem támogatásával.

A fórum általános célja, hogy megvizsgálja a fogyasztók hozzáállását és szerepét a versenyképes, "intelligens", energiahatékony és tisztességes energetikai piacon.

Az idei fórum elsődleges célja a novemberben bejelentett, „Tiszta energia minden európainak" címet viselő intézkedéstervezet megvitatása volt. A "Tiszta energia mindenki számára" csomag egyik célja, hogy a jövő energiapiacain a fogyasztók is aktív és központi szerephez jussanak. Az intézkedési tervben javasolt rendelkezések célja, hogy az egész EU területén a fogyasztók számára több lehetőség, információ álljon rendelkezésre, mi több, tegyék lehetővé, hogy saját használatra és eladásra elektromos áramot állíthassanak elő.


Az átalakított szabályozási keret és a fokozott átláthatóság az új energiatechnológiákkal, innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal együtt több lehetőséget fog nyújtani arra, hogy a civil társadalom aktívabban részt vegyen az energiarendszerben és reagáljon az árjelzésekre.
A május végén megtartott fórumon az alábbi következtetések kerültek megállapításra:

1. „Tiszta energia minden európainak" csomag:

A Fórum:
- nagymértékben támogatja az Európai Bizottság jövőorientált kiskereskedelmi piacra vonatkozó javaslatait és a "Tiszta energia mindenki számára" csomag azon fejezetét, mely a fogyasztók felhatalmazásáról és elkötelezettségük növeléséről szól.


- elismeri, hogy számos javaslat összecseng az előző években a Fórumon tett javaslatokkal, nevezetesen a piacra lépés nehézségeinek leküzdésével, a fogyasztók számára több választási lehetőség és jobb információk biztosításával, erősebb fogyasztóvédelemmel, különös tekintettel a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók számára méltányos feltételek biztosításával.

 

2. Az aktív fogyasztók ösztönzése

A fogyasztók számára a jobb választási lehetőségek megteremtésével kapcsolatban a Fórum:

- elismeri, hogy létre kell hozni egy inkluzív kiskereskedelmi energiapiacot, amely minden fogyasztó számára előnyökkel járna, beleérve a nem aktívakat is.

- hangsúlyozza, hogy az egyszerűen megérthető, összehasonlítható és átlátható információk - a számlákkal kapcsolatos lényeges információk, a szerződéskötések előtti tájékoztatás javítása és a megbízható összehasonlítási eszközhöz való hozzáférés ingyenes biztosítása - kulcsfontosságú a fogyasztói szerepvállalás szempontjából.

- felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsák, hogy a kereskedőváltási folyamatok egyszerűbbek és rövidebbek legyenek (a 24 órán belüli váltás megvalósítása 2025-ig), és vizsgálják felül a szerződések megszüntetési díjainak jogosultságát.

- határozott rendelkezéseket vár el a csomagként kínált szolgáltatásokkal és szabályozókkal kapcsolatban annak érdekében, hogy nyomon követhetőek legyenek az ilyen ajánlatok. Erre azért van szükség, hogy azok ne hátráltathassák a szolgáltató váltást.

- felkéri a tagállamokat, hogy biztosítsák az energiahatékonysági direktívában megfogalmazott kötelezettségek és alternatív intézkedések megvalósulását. A Fórum elismeri, hogy több energiahatékony épületállományra van szükség, beleértve a háztartási energiafelhasználást is. Ennek érdekében szükséges lehet pénzügyi ösztönzők alkalmazása, illetve meg kell szüntetni a régebbi épületek felújítását akadályozó jogi korlátokat. Emellett meg kell fontolni olyan intézkedések bevezetését, amellyel a fogyasztók hozzáállása is megváltoztatható, például energetikai tanácsadás biztosításával.

- üdvözli az EU energiafüggetlenségi megfigyelőközpont létrehozását, amelynek feladata, hogy tagállamok energiaszegénységgel kapcsolatos riportjait összegyűjtse a megtett intézkedésekkel együtt, és legjobb gyakorlatokat megossza a többi tagállammal.

 

Az új energetikai technológiákkal és a fogyasztók adatkezelésével kapcsolatban a Fórum:

- emlékeztet az intelligens fogyasztásmérők előnyeire: lehetővé teszik a pontos és gyors számlázást, megkönnyítik a szolgáltató váltást, az adatok hordozhatóvá válnak, dinamikus árszerződések és szolgáltatások jöhetnek létre, lehetővé teszik a jobb hálózati menedzsmentet és a hibák észlelését.

- támogatja a Bizottságnak azt a javaslatát, hogy a fogyasztóknak valósidejű és ingyenes hozzáférést kell kapniuk a fogyasztási adataikhoz. Ez azonban megköveteli, hogy az adatkezelési eljárások biztosítsák a fogyasztók számára a rálátást arra, hogy kik használják az adataikat. Ezzel egyidejűleg felszólítják a nemzeti szabályozó hatóságokat és az adatvédelmi hatóságokat, hogy a fogyasztóknak ezen jogait folyamatosan és következetesen érvényesítsék.

- egy hozzáférhető, használható és interoperábilis rendszer létrehozását kéri azzal a céllal, hogy valamennyi piaci szereplő számára biztosítsanak megkülönböztetéstől mentes és átlátható hozzáférést az adatokhoz sajátos szerepük és céljuk alapján. Hangsúlyozza, hogy ennek a célja az, hogy értéket teremtsen a fogyasztók számára, csökkentse az energiarendszer költségeit és jobban elősegítse a politikai döntéshozatalt.

- kéri, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassák, hogy mit jelent a dinamikus árszerződésre való áttérés, hogy segítsenek nekik dönteni, hogy ez a fajta szerződés megfelel-e az igényeiknek és hozzájárul az energiaköltségeik csökkenéséhez.

- hangsúlyozza a hatékony adatkezelés, az átlátható eljárások és az adatokhoz való hozzáférési jogok fontosságát, amelyet jól tükröznek a Tiszta Energia Csomagban megfogalmazott javaslatok.

 

Új termékek és szolgáltatások bevezetése által elősegíteni a fogyasztók intelligens fogyasztását és öntermelését. Ennek érdekében a Fórum:


- osztja a Bizottság azon ambiciózus javaslatát, miszerint meg kell teremteni a villamos energia öntermelésére, önfogyasztására, raktározására és értékesítésére vonatkozó egyenlő versenyfeltételeket, az aktív fogyasztók adminisztratív és piaci korlátainak megszüntetésével és a keresleti oldali rugalmasságának kihasználását kell ösztönözni, úgy, hogy közben ne büntessék az inaktív felhasználókat.

- támogatja a fogyasztók azon jogait, hogy intelligens mérőt és dinamikus árra vonatkozó szerződést kérjenek a Tiszta Energia Csomag keretében, amely összekapcsolja a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi piaci árakat, javítja az árjelzéseket és lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy reagáljanak rájuk. Ezáltal lehetővé tegyék az új üzleti modellek fejlesztését. Hangsúlyozza az egyszerűség és az automatizálás fontosságát annak érdekében, hogy a fogyasztók számára könnyebb legyen a keresletben való részvétel.

- felszólítja a megfelelő nemzeti hatóságokat, hogy frissítsék a szabályozási kereteket, hogy azok lépést tudjanak tartani a piaci technológiai változásokkal, és biztosítsák az aktív fogyasztóknak a hálózati díjakhoz való méltányos és költségarányos hozzájárulását.

- támogatja a meglévő fogyasztóvédelem kiterjesztését a Tiszta Energia Csomagban szereplő valamennyi harmadik fél részére, beleértve az új energiaellátó szolgáltatókat, például az aggregátorokat.

- felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsák, hogy független ADR rendszerek álljanak rendelkezésre, ahova az energiapiacon fellépő ügyfélpanaszokat lehet címezni. Emellett kifejezi azon véleményét, hogy a harmadik energiacsomag alatt kialakított vitarendezési módot továbbra is fenn kell tartani.

 

 

A helyi energetikai közösségek szerepével az energiaváltás során, a Fórum véleménye:

- támogatja a Bizottság azon javaslatát, hogy minden egyes állampolgárnak joga van csatlakozni egy helyi energiaközösséghez, és ilyen módon kollektívan jelenjenek meg az energiapiacon. Azonban kiemeli, hogy egy ilyen tagságnak opcionálisnak kell lennie.

- elismeri a helyi energiaközösségek szerepét a megújuló energiaforrások nyilvános elfogadottságának előmozdításában, magántőke mozgósításában az EU megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzésének megvalósítása során, és az új energetikai szolgáltatások és energiahatékonysági intézkedések megvalósításában, jelentőségüket a helyi gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi területen.

- megjegyzi azonban, hogy az energiaközösségekre vonatkozó bizottsági javaslatok tartalmaznak olyan fogalmakat, amelyek további tisztázására szorulnak, beleértve a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó közösségek és a helyi energiaközösségek összefonódó meghatározását, arról, hogy ezek hogyan kapcsolódnak az elosztóhálózatokhoz és a helyi energiaipari vállalatokhoz, valamint hogy ezek az energiaközösségek miben különböznek a hagyományos kereskedelmi energiavállalatoktól.

- támogatja a helyi energetikai közösségek akadályainak - köztük az adminisztratív és a piaci - felszámolását, és teljes körű integrálását az energiapiacra, figyelembe véve, hogy az általuk végzett tevékenységnek megfelelően minden rájuk vonatkozó szabályt alkalmazni kell.
- hangsúlyozza, hogy a szolidaritás biztosítása érdekében a helyi energiaközösségeknek tisztességes és költségarányos módon kell hozzájárulnia a hálózati díjak adóztatásához és illetékekhez. A kereszttámogatást el kell kerülni.

- elismeri, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok fontos szerepet fognak játszani a helyi energiaközösségek felügyeletében, és az ő feladatuk lesz, hogy biztosítsák, hogy egyenlő és megkülönböztetés-mentes feltételek mellett alakulhassanak ki.

 

3. A kiskereskedelmi energiapiacok jövője

A Fórum:


- felszólítja az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg a "Tiszta energia mindenki számára" csomagban foglalt intézkedések megvalósításához szükséges jogalkotási javaslatok elkészítését. Ugyanakkor biztosítsák, hogy a jövőbeni energiapiacok biztonságosabbá, tisztábbá, befogadóbbá és megfizethetővé váljanak minden fogyasztó számára.

- hangsúlyozza a tiszta energiacsomag hatékony végrehajtásának és érvényesítésének szükségességét annak biztosítása érdekében, hogy az európai fogyasztók ne szembesüljenek semmilyen indokolatlan akadályokkal vagy késedelmekkel ahhoz, hogy jogaik legyenek az energiaszerkezet kulcsfontosságú átalakítása során.

- felszólítja a szabályozó intézményeket a hatékonyabb együttműködésre annak érdekében, hogy jobban megfeleljenek az energiapiacokkal kapcsolatos kihívásoknak.

(forrás: ec.europa.eu)

Energetikai szakreferens