Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Döntött Brüsszel a zöldenergia magyarországi támogatásáról

kat2Az Európai Bizottság megállapította, hogy a megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó új magyar támogatási program (KÁT) összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal.

A program az Unió energetikai és éghajlat-politikai céljainak megfelelően segíteni fogja Magyarországot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében a verseny egyidejű megőrzése mellett.

A Bizottság megállapította, hogy a program segíteni fogja Magyarországot abban, hogy növelje a megújuló energiaforrások arányát az energiaszerkezetében. A program a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásnak megfelelően elősegíti az ilyen villamos energia integrációját a piacba, miközben korlátozza a verseny állami támogatás okozta torzulásait.
Haladni akarunk a tiszta energia felé környezetünk, de Európa gazdaságának növekedése érdekében is. A magyar támogatási program növelni fogja a zöld energia arányát Magyarország energiaszerkezetében, miközben megőrzi a versenyt a villamosenergia-piacon- fogalmazott Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős biztos a Bizottság közleményében.

Brüsszel szerint Magyarország bizonyította, hogy a támogatás - az iránymutatásnak megfelelően - a projektek megvalósításához szükséges minimumra korlátozódik. Ez a legkisebbre csökkenti a verseny állami finanszírozás okozta lehetséges torzulásait és a fogyasztók számára mérsékelt villamosenergia-költségeket eredményez.

A 45 milliárd forint éves költségvetésű program kötelező átvételi támogatás vagy árprémium formájában nyújtott állami támogatást irányoz elő, az iránymutatásnak megfelelően. A kötelező átvételi támogatás (KÁT) a kis (500 kilowatt alatti teljesítőképességű) létesítményekre és demonstrációs projektekre korlátozódik. Az 500 kilowatt feletti teljesítőképességű létesítmények a villamos energia piaci árán felül prémiumot kapnak, a létesítmények a piac jelzéseit követik. Az 1 megawatt feletti teljesítőképességű létesítmények és a szélerőművek esetében a prémium meghatározása és a kedvezményezettek kiválasztása versenyeztetéses ajánlattételi eljárásban történik.

A programot a sát szolgáló, Magyarországon jelenleg kivetett díjból finanszírozzák. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megújuló energiát előállító külföldi termelőknek a finanszírozási mechanizmusból eredő bármilyen hátrányos megkülönböztetése, 2017-től Magyarország részben megnyitja a megújuló energiára vonatkozó támogatási programját a külföldi termelők előtt.