Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Fényes kilátások a napelempiacon

napelem kapacitasAz elmúlt években, 2011 és 2016 között világszinten évente átlagosan 40 százalékkal nőtt a telepített napelemek kapacitása. A dinamikus bővülés – általánosságban – a kormányzati programoknak, továbbá az előállítási költségek csökkenésének köszönhető.

Az idei évben viszont – vélhetően – átmenetileg lelassul a napelemek telepítése. Ennek elsődleges oka az, hogy az elmúlt években a fő felvevőpiacokon (EU, USA, Kína) csökkentették vagy szigorították a napelemes energiatermelést célzó támogatásokat.

A legnagyobbnak számító kínai piacon az ártámogatás mértéke 25-30 százalékkal esett vissza. A következő években viszont éves szinten átlag 5 százalék feletti csökkenés várható a napelemek előállítási költségében, ami elsősorban a napelemek piaci alapú terjedéséhez járulhat hozzá. Míg korábban az EU, az USA és Kína jelentette a napelemek legfontosabb felvevőpiacát, addig mostanra a kereslet globálisan kiegyenlítettebbé vált: az utóbbi években a dél-amerikai, az afrikai és a közel-keleti felvevőpiac is fejlődésnek indult.
A villamosenergia-árak várható emelkedése szintén kedvez a napelemek iránti keresletnek. Ezt támogatja a gyorsuló gazdasági növekedés hatására bővülő kereslet és az a tény is, hogy a szén-dioxid-kvóta feleslegét a 2020 utáni időszakban kivonják. Az erőműszektorban – az erőműpark elöregedése és a rendszerszabályozási igények növekedése miatt – szintén növekszik a beruházási igény. A közeljövőben elég jól prognosztizálhatóan az elektromos autók által támasztott kereslet is emelkedni fog.


Magyarországon kedvező a piaci környezet a napelemes beruházásokhoz. Megújuló energiahasznosítási és energiahatékonysági beruházások megvalósításához – a Ginop és Vekop programok keretében – 182 milliárd forint visszatérítendő és 65 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s támogatás áll rendelkezésre, ami idén júliustól már az MKB Bank 35 fiókjában kialakított MFB Pontokon keresztül is igényelhető.

(forrás.vg.hu)