Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci áttekintés

villamos energia arelemzesSajnos a közelmúltban számos olyan esemény történt, mely a villamos energia árak növekedéséhez vezetett.

 

 

A szén árának emelkedése

Az elmúlt 3 hónapban egymást követték az olyan események, melyek mind a szén árának jelentős, közel 25%-os emelkedéséhez vezettek.


Kínában, mely jelenleg a világ legnagyobb szénfogyasztója, meghibásodás történt a legnagyobb hidro erőműben. A nyári meleg miatt amúgy is megnövekedett áramigényt így kénytelenek voltak a szénerőművek fokozottabb működésével pótolni.


Azonban a megnövekedett igények mellett a kínálati piacon azonban csökkenés történt, melynek a főbb okai:


- A Glencore Ausztrália egyik legnagyobb széntermelője 13 bányászati komplexummal - köztük 17 jelenleg is működő aknával. A vállalat 75.000 ausztrál munkavállalót foglalkoztat, és 2016-ban közel 93 millió tonna szenet termeltek ki, melynek elsősorban exportra kerültek. Azonban 2017. júniusában a dolgozók több napos munkabeszűntetésbe kezdtek a munka körülményeik miatt.


- Az Egyesült Nemzetek Szervezet szénblokáddal sújtotta Észak –Koreát a rakéta kísérletek miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb augusztusban fogadott el újabb szigorú büntetőintézkedéseket, amelyek tiltják a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tenger gyümölcseinek kivitelét.


- Indonéziában és Ausztráliában az extrém időjárási viszonyok hátráltatják a szénbányászatot.


- Emellett Németország a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia arányát 2017 első félévében 35 százalékra emelte. Németország 2022-re tervezi az atomerőművek fokozatos leállítását.


- Franciaország júliusban bejelentette, hogy megvizsgálja tizenhét atomerőmű bezárásának lehetőségét 2025-ig. Érdekesség, hogy Franciaországban jelenleg az áramtermelés háromnegyedét az atomerőművek adják az országban.


Sajnos ezek a felsorolt árhatások beépülnek a villamos energia kereskedők árképzésébe.

 

Tőzsdei trendek

A villamos energia végfelhasználói árakat nagymértékben meghatározó tőzsdei jegyzésárakat tekintve, a budapesti tőzsdén, a HUPX-en (Hungarian Power Exchange) az elkövetkező időszakokra vonatkozó határidős jegyzések az első negyedéves stagnálást követően fokozatosan emelkedni kezdtek 2017 Q2 időszak során, elérve a közel 41 EUR/MWh értéket.

Reserved.ReportViewerWebControl

1. ábra: HUPXPhF havi zsinór termékek elszámoló árai

Ugyanezen termékek a német tőzsdén, az EEX-en (European Energy Exchange) az elkövetkező két évre vonatkozó határidős zsinór árak 2017 első félévében stagnáltak, ami azt jelenti, hogy 28-31 EUR/MWh körüli áron mozogtak.

 

Mit várhatnak a fogyasztók a 2018-2019 árak tekintetében

Villamos energia elemzők szerint a 2018-as és a későbbi éves termékeket jelenleg túl alacsony áron kereskedik.

A 2017-es év fennmaradó időszakára előreláthatólag 50 EUR/MWh feletti árakra lehet számítani.

Ehhez képest a 2018-as évre korábban kiadott a 44 EUR/MWh alatti és a 2019-es évre várt 42 EUR/MWh körüli árak túl optimistának bizonyultak.

Átmeneti enyhe árcsökkenések előfordulhatnak, - mint a múlthéti jegyzésekben, mely a szén árának esése miatt következett be - de jelentős és legfőképp tartós árcsökkenésre nem lehet számítani a villamos energia árának esetében.

Ezért a jelentősebb villamos energia fogyasztású (5 GWh/év) ügyfeleinknek javasoljuk megfontolni ajánlatkérés során a képletes árakat (Pl: HUPX+Spread), melyek segítségével ki lehet használni egy esetleges áresés kedvező hatásait, adott napi FIX EUR/HUF áras konstrukcióval.