Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Szeptember 1-jével módosult a villamos energia törvény

villanyszereloA Magyar Közlöny május 31-én kiadott 79. számában jelent meg az Egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról szóló 2017. évi LVII. törvény.

Ez azért érdekes számunkra, mert ebben bújt meg a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosítása, melynek legfontosabb paragrafusai szeptember 1-jével léptek hatályba.

A módosítás az alábbi területet érintette: ezentúl az igénybejelentő a villamos energia hálózati csatlakozást saját beruházásban is megvalósíthatja, és a kivitelezőt „központi" nyilvántartásból választhatja ki. Ezzel egyidejűleg a  villanyszerelői regisztráció is megkezdődött.

A módosításra azért volt szükség, mert eddig a villamos energia és víziközmű szektorban nem volt biztosított, hogy a kivitelezési munkákat a felhasználó a saját maga által választott kivitelezővel végeztesse el. Ezzel szemben a földgáz szektorban a kivitelezési munkát a bejelentett és jogosult gázszerelők nyilvántartásában szereplő gázszerelők közül a felhasználó által kiválasztott vállalkozó végezheti el. A három szektorra vonatkozó szabályozás összehangolása miatt a gázszektorban alkalmazott megoldást az Országgyűlés átültette a villamos energia és a víziközmű szektorba is.

A kormanyhivatal.hu-n megjelent tájékoztató szerint erre azért volt szükség, hogy gyorsabbá váljon az ügymenet, hiszen megszűnik az elosztótársaságok eddig meglévő monopolhelyzete a közmű-kivitelezések terén, amely az építkezések, átalakítások körülményes engedélyezését és a kivitelezés elhúzódását eredményezte.

A  kabinet az intézkedéstől a szolgáltatások színvonalának emelkedését és a kivitelezői árak csökkenését várja. A családok és vállalkozások könnyebb döntéséhez rendelkezésre fog állni a villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása, amelybe az érintett szakemberek már regisztrálhatnak is.

A jogszabálymódosítás ezen a linken érhető el.