Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Kivágta a biztosítékot Trumpék új energiaterve

american energyIgencsak viharos fogadtatásban részesült Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi miniszterének törvénytervezete, amely egyfajta kompenzációs díjat fizettetne a szén- és atomerőművekben termelt villamos energia után.

Az új villamos energia árazási szabályozás - amely egyértelműen a szén- és nukleáris energia ipar helyzetbe hozását szolgálja, - elsősorban a megújuló energiában érdekelt társaságok, a földgázipar, de fogyasztói csoportok heves kritikáit is kiváltotta.

A tervek értelmében új árazási sémát vezetnének be az Egyesült Államok villamos energia nagykereskedelmi piacain, arra kötelezve a helyi piacokat, hogy fizessenek többet a szén- és atomenergia alapon termelt áram után, azok magas rendelkezésre állására hivatkozva. Így a szén- és atomerőművekben termelt villamos energia után a nagykereskedelmi piacon egyfajta kompenzációt fizetnének. A szén- és nukleáris energia nagykereskedelmi árainak kötelező érvényű növelése értelemszerűen versenyhátrányt jelentene a többi termelőnek.

A szén- és nukleáris iparágnak kedvezni kívánó új szabályok egyértelműen szembemennek a szél- és napenergetikai, illetve földgáz-társaságok érdekeivel, de mások mellett a nagy energiafogyasztók sem mutatkoznak lelkesnek. Ezért aztán, míg a szén- és nukleáris energiaipari szervezetek melegen üdvözölték a terveket, addig az Amerikai Megújuló Energia Tanács (ACORE), az Amerikai Petroleum Intézet (API) és kilenc másik - megújuló, földgáz, illetve fogyasztói - energiaipari szövetség egyaránt azok ellen foglalt állást, és a javaslat visszavonását kérte.

Az Edison Intézet, amely a villamos energetikai befektetők, vállalatok egyik, ha nem legfontosabb lobbicsoportja, ugyan nem csatlakozott a levélhez, de saját, a Reuters által ismertetett közleményében szintén a terveket kritizálta. Ebben a szervezet a kiegyensúlyozott energiamix fontosságára figyelmeztetett a rendszer megbízhatóságának és rugalmasságának fenntartása érdekében:


"Hiszünk benne, hogy egy versenyalapú villamos energia piacnak diverzifikált energiamixet kell támogatnia, elismerve az összes forrás szerepét a hálózat megbízhatóságának/elérhetőségének és rugalmasságának fenntartása érdekében."

Az elnök energiapolitikájának támogatói mélyen megosztottak a tervezett változások megítélését illetően, a leginkább prominens támogatók közül számosan hallgatnak vagy mindössze semmitmondó nyilatkozatokat tesznek. A szándékozott új szabályozás azzal fenyeget, hogy megmérgezi a Trump adminisztráció leginkább lojális csoportjai közé tartozó gáz- és szénipar viszonyát, egymás ellen fordítva azokat a piaci részesedésért folyó harcban.

A terv, illetve az azzal kapcsolatos elégedetlenség élesen rávilágít a Trump adminisztráció energiapolitikájának mélyen ellentmondásos jellegére:

  • Miközben a Fehér Ház üdvözli a belföldi gáztermelés bővülését és az üvegházgáz kibocsátás ennek köszönhető csökkenését, egyúttal azonban a szén- és nukleáris energia termelőket is meg akarja menteni.
  • A Fehér Ház olcsó villamos energiát kíván biztosítani a háztartásoknak és feldolgozóipari vállalatoknak, ugyanakkor a széntüzelésű és nukleáris erőművek támogatása érdekében magasabb villamos energia piaci árakat tart szükségesnek.
  • A Fehér Ház egyaránt támaszkodna a szabadpiaci megközelítést képviselő üzleti csoportok, valamint az államnak nagyobb szerepet szánó, protekcionista stratégiát kívánó érdekképviseletek támogatására is.

 

(forrás:portfolio.hu)