Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az Európában felhasznált energia 30%-át a szélenergia fogja szolgáltatni

szenergia eu jovoEurópában hatalmas fejlődés ment végbe megújuló energia tekintetében, kiváltképp, ha az elmúlt évtizedet és a szélenergiát vesszük. Egyre több energiát használunk, ami szélenergiából származik. Ez persze hatványozottan igaz azokra az országokra, ahol a környezeti adottságok miatt a szélenergiát sokkal jobban ki lehet használni, mint hazánkban.

Ettől függetlenül európai szinten egyre több szélenergiát generálunk és használunk. Ami azt illeti két jelentést is kiadott a WindEurope, és mind a kettő azt jósolja, hogy 2030-ra, azaz alig több, mint 10 év múlva az Európában felhasznált energia 30 százaléka szélenergiából fog érkezni. Remek úton haladunk, hogy telenyomjuk az elektromos hálózatainkat megújuló energiával, ami azt eredményezi, hogy évente 382 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsájtanánk ki Európában.

A Bloomberg gazdasági szempontból is megvizsgálta a kijelentést, és ott is határozottan jó híreket találtak. Egyrészről a szélenergia ipara a következő évtizedben hatalmas befektetéseknek lesz majd az alapja, egyes becslések szerint a befektetett pénzek összege akár a 351 milliárd eurós (kb. 110 billió forintos) szinten is elérheti. Ezek az elképesztő mennyiségű pénzek természetesen fejlesztésekbe és kivitelezésekbe fognak menni, ami azt jelenti, hogy a következő tíz évben 716.000 új munkahely fog teremtődni a finanszírozás növekedése miatt.

Ami pedig a rövidebb távú jövőt illeti, 2020-ig, vagyis a következő 3 évben, évente 12,6 gigawattnyi szélerőművet fogunk európai szinten építeni. Ezzel 2020-ra elérnénk a 204 gigawattos össz-kapacitást, amivel elérnénk, hogy a kontinens energia igényeinek 16,5 százalékát kiszolgáljuk. A cél 2030-ra ennek folyamatos növelése, és a 323 gigawatt elérése. Ez a középmezőny, és a kapacitás mértéke természetesen nagyban fog függeni attól, hogy a 2020-as években mennyi pénzt fektetnek valójában a szélenergiába.

A WindEurope becslései szerint, ha a 2020-as évektől nem emelkedik olyan drasztikusan az iparba folyó pénz, mint azt várják, akkor 2030-ra alig lesz több az európai szélenergia kapacitása, mint 250 gigawatt, azonban, ha a vártnál sokkal több pénzt fektetnek magáncégek és kormányok a szélenergiába, akár a 400 gigawattot is elérhetjük, végérvényesen megduplázva a 2020-as szintet, mindössze tíz év alatt.

Ezek az eredmények persze az egyes országok befektetéseitől és döntéseitől függnek. Minden európai ország keményen küzd azért, hogy csökkentsék a fosszilis energiától való függésüket. Szerencsére a kontinens sokféle földrajzi adottságainak köszönhetően a legkülönfélébb módszerekkel találkozunk, ami a megújuló energiát illeti. 2030-ra már az energiánk nagy része megújuló forrásokból fog érkezni. Erre egyelőre nincsenek pontos becslések, de ha sikerül elérni a WindEurope becsléseit szélenergia terén, az biztos, hogy a felhasznált energia harmadát a szélnek köszönhetjük majd.

(forrás: https://futurism.com/)