Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Változik a megújuló energia támogatási rendszer

metar rendszerKibővült és számos ponton módosult a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló Metár rendszer, miután újabb jogszabályváltozások jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal most megjelent rendelete (MEKHR), illetve annak mellékletei meghatározzák a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia működési támogatásának támogatási időtartamát és mennyiséget, továbbá a megvalósítási határidőt is. (a jogszabály ide kattintva letölthető)

A támogatás mértékét a MEKH minden év november 1-jéig felülvizsgálja a következő évben hiánytalanul beérkező új kérelmekre vonatkozóan. Napelemes termelők esetében május 1-jéig és november 1-jéig kerülnek felülvizsgálatra a támogatási mértékek a következő naptári félévben hiánytalanul beérkező új kérelmek vonatkozásában.

A MEKHR-ben nem szabályozott esetekre a MEKH egyedileg állapítja meg a támogatás időtartamát és a támogatás alá eső mennyiséget a kérelmező beadványa és a MEKHR-ben rögzített módszertan alapján. Ennek során a MEKH azt vizsgálja, hogy a projekt nettó jelenértéke 6,94%-os diszkontráta mellett mikor válik pozitívvá, figyelembe véve a jövőbeli várható piaci értékesítésből származó diszkontált pénzáramlást is mint maradványértéket. A vizsgálat során a MEKH indokoltsági vizsgálatot végezhet a benyújtott üzleti terven, esetleges módosításait határozatában indokolja.

A november 8-án megjelentek alapján az 1 MW alatti villamos teljesítményű, új építésű erőműegységekre (kivéve a szélenergiát) és - új elemként - a demonstrációs projektekre is kérhető, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal állapítsa meg a támogatás időtartamát. A 0,5 MW alatti villamos teljesítményű, új építésű erőműegységek (kivéve a szélenergiát) és a beruházási támogatásban is részesülő demonstrációs projektek igényelhetnek kötelező átvételt. Az Európai Unióban valamely technológiát elsőként bemutató és jelentős, a technika aktuális állását meghaladó újítást tartalmazó projektek esetében kérelmezhető a demonstrációs projektté minősítés.

A MEKHR hatálybalépése - 2017. november 9. - előtt benyújtott Metár kérelmekre a 17/2016. MEKH rendelet szerinti feltételek vonatkoznak. A változások a korábbi kötelező átvételi rendszer (KÁT) keretében elnyert támogatási jogosultságokat sem érintik.

Összefoglalva nézzük át a legfontosabb kérdéseket:

1.Jogosultság a METÁR támogatásra

A METÁR keretében a villamos energiát megújuló energiaforrásból előállító erőművek támogathatóak, kivéve a háztartási méretű kiserőműveket, amelyekre továbbra is a „szaldó elszámolás" vonatkozik. A vegyes tüzelésű, illetve hulladékot égető erőművek a megújuló energiaforrásnak minősülő részre (tüzelőhő arányosan)2 kaphatnak csak támogatást. METÁR támogatásban olyan villamosenergia-termelés részesülhet, amely új beruházáshoz kapcsolódik és a beruházás kivitelezése a támogatás igénylésekor még nem kezdődött meg.

Olyan meglévő erőműegységek is igényelhetnek támogatást, amelyek jelentős – az eredeti kezdeti beruházási költség 50%-át meghaladó költségű – felújításon vagy fejlesztésen esnek át.
A már működő, biomasszát vagy biogázt felhasználó erőművek fenntartását célozza a barna prémium bevezetése. A barna prémiumra való jogosultságról a termelő kérésére a MEKH határoz.

2.Támogatási kategóriák

A METÁR keretében csak pályázati eljárás keretében lehet támogatást elnyerni az alábbi típusú erőműegységekben termelt villamos energiára:
1) legalább 1 MW villamos teljesítőképességű erőmű, vagy
2) szélerőmű, továbbá
3) jelentős felújításon vagy fejlesztésen áteső, már működő erőműegység

 

3. A támogatás korlátai

Az NFMR 1. melléklete az alábbi korlátokat határozza meg a 2026-ig kiosztható éves új támogatásokra:
Kötelező átvétel (METÁR KÁT): évente 1 Mrd Ft
Pályázat nélküli zöld prémium: évente 0,5 Mrd Ft
Pályázattal kiosztható zöld prémium: évente 1 Mrd Ft

A témáról bővebben tájékozódhat az alábbi linken:

http://www.mekh.hu/megujulo-tamogatasi-rendszer-metar