Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megújuló energia Európában: hogy teljesítenek az egyes tagállamok?

megujulo energia euNövelné az EP a megújuló energiaforrások arányát az európai energiatermelésben. Bemutatjuk, hogy állnak a tagállamok a 2020-ra és 2030-ra kitűzött célok elérésében.


A tiszta energia csomag részeként a Parlament és a Tanács június 14-én előzetes megállapodást kötött a megújuló energiáról szóló irányelvről. Eszerint 2030-ra Európa teljes energiafogyasztásának 32%-át megújuló forrásból, például víz-, szél- vagy napenergiából kell fedezni. Emellett lefekteti a zöld energia finanszírozásának alapjait és megkönnyíti magánszemélyek számára is, hogy saját maguknak termeljenek megújuló energiát.

„Lényegesen javítottunk az eredeti javaslaton és végül sikerült elérnünk, hogy 32%-os kötelező célt tűzzünk ki a megújulókra vonatkozóan a 2030-as energia összetételében" - mondta José Blanco López (szocialista, spanyol) EP-képviselő, aki a parlamenti egyeztetéseket vezette.

Az uniós országok 2014-ben még alacsonyabb, 27%-os célt tűztek ki 2030-ra.

A fokozatosság jegyében az EU már 2020-ra az energiafogyasztása 20%-át megújuló forrásból akarja biztosítani. Számos ország már 2016-ra teljesítette ezt, az EU egésze viszont ekkor még csak 17%-on állt. Magyarország ugyan már túlteljesítette a saját 13%-os célját, de még így is alulmarad az uniós átlagnak.

A megújuló energiaforrásokból származó energia aránya országonként, a teljes fogyasztáshoz viszonyítva:

EU megujulo energia