Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Október 1-jével változnak a gáz rendszerhasználati díjak

gaz rhdA Magyar Közlöny 77. számában jelent meg a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 3/2018. (VI. 1.) MEKH rendelete, amely a földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak és a csatlakozási díjak mértékéről szóló 13/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet módosításáról szól.

Ez számunkra azért fontos, mert ez a rendelet határozza meg a 2018.10.01-től érvényes földgáz rendszerhasználati díjakat. Jelen cikkünkben szeretnénk összegezni az új gázévben életbe lépő főbb változásokat:

- Az elosztói tarifák szinte minden kategóriában és elosztó hálózati üzemeltetőnél (NKM, E.On, TIGÁZ) nőttek, átlagosan 5-15%-kal.

- A szállítási rendszerüzemeltetői díjaknál csökkenés figyelhető meg, a  kapacitásdíjaknál nagyobb mértékű (20%), míg a forgalmi díj esetén  kisebb mértékű.

- Jelentős mértékben nőttek a földgáz tárolással kapcsolatos be- és kitárolási díjak.

- Az egyetemes szolgáltatásra jogosult (20 m3/h alatti összes névleges mérőkapacitással rendelkező felhasználási hely) felhasználókra vonatkozó rendszerhasználati díjak mértékében nem történt változás.

A változásokról általánosságban elmondható, hogy a 2018/2019-es gázévben a nagyobb mérőkategóriákkal rendelkező felhasználók számára a változások kedvezőek, a szabályozott árak alapján mindenképpen csökkennie kell a költségeiknek. A kapacitás- és forgalmi díjakat valamint a földgáz szállítási díjakat együtt vizsgálva látható, hogy az összesített kapacitásdíjak (egy kivételtől eltekintve) mind csökkentek, míg a forgalmi díjak (egy kivételtől eltekintve) nőttek. Emiatt az, hogy a végén a felhasználó számára növekedés vagy csökkenés várható a rendszerhasználati díjakban az több tényezőtől is függ: az elosztótól, a mérőkategóriától és a lekötés kihasználtságtól is.

A 20-100 m3/h órával rendelkező felhasználóknál (a TIGÁZ és NKM Észak-Dél elosztók esetén a 100-500 m3/h is) csökkenhetnek és nőhetnek is a rendszehasználati díj költségek. A megelőző évhez viszonyítva ellentétes változások következtek be a kapacitásdíj csökkenésével és forgalmi díj növekedésével, ami azt jelenti, hogy az alacsonyabb lekötéskihasználtságú felhasználók költségei csökkennek. Ezzel szemben bizonyos mértékű kapacitás kihasználtság felett költségnövekedéssel kell számolni. Ezt természetesen változatlan kapacitás lekötés és kihasználtság esetére érvényes. 

A felhasználóknak egy csoportja van, akiknél mindenképpen nőnek az RHD díjak – ez az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. területén vételező 20-100 m3/h mérővel rendelkező felhasználók.

Továbbá a rendeletben található még egy módosítás, ami a felhasználókat közvetlenül nem érinti, de a gázárban megjelenhet: magyar földgázrendszer importvezetékeinek betáplálási pontjain is 20-30%-os tarifacsökkenés várható. Ezt ellensúlyozhatja, hogy a földgáztárolás szabályozott ára ezzel szemben valamelyest nőni fog.

A rendelet erre a linkre kattintva letölthető, és abban pontosan megtalálható, hogy 2018. október 1-jétől elosztónként és mérőkategóriánként hogyan alakulnak a földgáz rendszerhasználati díjak.