Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Változik a napenergia-támogatás szabályozása, csökkenhet az átvételi ár

kat2Módosult a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló kormányrendelet.



A módosítás egyebek mellett rendelkezik arról, hogyn a jövő évi és azt követő keretek terhére kiadott támogatási jogosultságok után az eddiginél alacsonyabb kötelező átvételi ár jár majd.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet arról is szól, hogy ezentúl a kötelező átvétel és a prémium típusú támogatás megállapítása szempontjából az erőműegység névleges teljesítőképességének megállapításakor összevontan kell kezelni azokat az azonos típusú energiaforrást felhasználó erőműegységeket, amelyek hálózati csatlakozási pontjai vagy - magánvezetékre csatlakozó erőműegységek esetén - kapcsolódási pontjai egymáshoz képest 1000 méter távolságon belül helyezkednek el.

A változás hatására mostantól vélhetően kevésbé éri majd meg a nagyobb, 0,5 MW-ot meghaladó naperőmű fejlesztési terveket legfeljebb 0,5 MW-os egységekben megvalósítani. Márpedig számos fejlesztő korábban a kedvezőbb feltételek miatt ilyen kisebb egységekben valósította meg nagyobb, több megawattos naperőműterveit.

A KÁT támogatás ugyanis csak 0,5 MW-os teljesítmény határig vehető igénybe, az ennél nagyobb kapacitásokra az összetettebb MeTÁR rendszer vonatkozik 2017 óta, amely a piaci értékesítést a prémium támogatási rendszerrel ötvözi. Ezen belül 1 megawattos teljesítményhatárig garantált prémiumot biztosítanak, míg e felett a prémium támogatás pályázati úton igényelhető. Azon túl, hogy a KÁT-os támogatás a MeTÁR-KÁT-rendszernél hosszabb átvételi időszakot biztosít, 0,5 MW-tól a Magyar Energtikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összevont kiserőművi engedélyét is igényelni kell.

A rendelet egyúttal csökkenti a megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi bázisárát, valamint a pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémium támogatott bázisárát is. Amennyiben az energiahivatal a kötelező átvétel mennyiségére és időtartamára vonatkozó határozatát 2019 május elseje után adja ki, akkor a napenergiával termelt villamos energia kötelező átvételi bázisárai a 2020 előtti támogatási keretből kiadott támogatási jogosultságokra:

 

  • csúcsidőszak 31,77
  • völgyidőszak 31,77
  • mélyvölgyidőszak 31,77 Ft/kWh.

 

Az új szabályozás szerint a 2020. évi vagy azt követő támogatási keretből kiadott támogatási jogosultságokra a kötelező átvételi bázisár:

 

  • csúcsidőszak 25,42
  • völgyidőszak 25,42
  • mélyvölgyidőszak 25,42 Ft/kWh

 

(forrás:portfolio.hu)