Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Meddig nincs veszélyben Magyarország energiaellátása?

A Portfolio.hu a Green Energy Investment Forum 2012 nevű rendezvényén a Magyarországon aktív energiavállalatok vezérigazgatóival együtt elemezi az elmúlt évek változásait, és kísérletet tesz a gazdasági-szabályozói fundamentumokhoz kapcsolódó jövőkép felvázolására.

A magyar energiapiac legfontosabb kérdéseivel és a megújuló energiaforrásokban rejlő befektetési lehetőségekkel idén is behatóbban foglalkozunk a meghatározó külföldi és hazai előadókat felvonultató Green Energy Investment Forum 2012 konferencián.


Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott az energetikai cégek működési környezete, a globális válság a fogyasztás visszaesésében mutatkozott meg, míg az ország költségvetési helyzetére hivatkozva több új, korábban nem kalkulálható teher rakódott az energiavállalatokra. A válságadók kivetése, a "Robin Hood-adó" életben tartása a kiadások növekedéséhez vezetett, miközben a fogyasztás visszaeséséből eredő bevételkivetést a befagyasztott árak, a korábbi támogatási rendszerek megszüntetése, illetve az elismert tőkemegtérülési mutatók visszavágása fokozta. 

A kiadások növekedése és a bevételek visszaesése egyébként is forráshiányos állapotot eredményeznek az új beruházások finanszírozhatósága szempontjából, de az új projektek megvalósulását továbbnehezíti a szabályozói bizonytalanság, a regulációs kockázatok megnövekedése. Az elmúlt időszakban több alkalommal volt megfigyelhető a kettős kormányzati kommunikáció, az egyes szektorokat érintő alapvető jogszabályok sorozatos módosítása, avagy csúszása, illetve a hosszú távú jogalkotási elveket nélkülöző, ad-hoc jellegű "tűzoltó- törvénykezés". 

A hazai helyzetet súlyosbítja, hogy a pénzügyi krízis és a gazdaság válság hatásai továbbra is kísértik az Európai Uniót, amelynek országai szinte egy időben állnak egy újabb energiaellátási beruházási ciklus előtt. Az uniós vállalások teljesítése, a környezet védelme, az elöregedő infrastruktúra cseréjének igénye mindenhol hatalmas kihívásként jelentkezik, azonban a bizonytalan befektetői környezet érdemben rontja a hazai projektek versenyképességét, illetve megvalósulását, ami akár már középtávon is ellátásbiztonsági kérdéseket vethet fel. 

A fent vázolt kihívásokra a Portfolio.hu együtt keresi a választ október 4-én a magyar energiapiac meghatározó társaságainak vezérigazgatóival, így Green Energy Investment Forum-on felszólal Dr. Eric Depluet (E.ON Hungária), Gérard Bourland (Dalkia Energia), Patrick Eeckelers (GDF Suez Energia Magyarország) és Thierry Le Boucher (EDF Démász) is. 

(Forrás: www.portfolio.hu)