Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Nemzetközi Energia Ügynökség: Atomenergia nélkül nincs klímavédelem

atomenergiaA szervezet aggódik a német atomerőművek lekapcsolása, és az ezeket helyettesítő szénerőművek növekvő széndioxid-kibocsátása miatt.

 

Az atomenergia használatával való felhagyás a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint veszélybe sodorja a nemzetközi klímavédelmi célokat – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az atomenergia jelenleg az egész világon a második legnagyobb széndioxid-mentes energiaforrás a víz után. Olyan iparosodott államokban, mint Amerika, az európai országok és Japán, az atom az elmúlt harminc évben pedig a legnagyobb széndioxid-szegény energiatermelő eszköz lett.

Németországban 2022-ben az utolsó erőművet is le kell kapcsolni. Az atomenergia nem számít elég biztonságosnak, és hiányzik annak a lehetősége is, hogy a sugárzó hulladék megfelelően lehessen tárolni – írja a lap. Az energiaszektor újra és újra jelezte, hogy a lekapcsolási folyamat miatt több szénerőművet kell működtetni, hogy az áram-alapellátás garantálva lehessen – ami miatt a német széndioxid-kibocsátás továbbra is viszonylag magas.

„Az atomenergia jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez"

Az IEA aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a működő erőművek közül sokat hamarosan le kell kapcsolni, vagy azért, mert műszaki életidejük letelt, vagy politikaii, esetleg gazdasági okokból. Azok az államok, amelyek a nukleáris energiatermelésben látják a jövőt, szintén nem tettek eleget azért, hogy ezek a létesítmények megmaradhassanak – véli az ügynökség.

Ellenintézkedések hiányában 2025-ig az iparosodott országok nukleáris kapacitásuk egynegyedét, 2040-re pedig kétharmadát veszítik el. Ez viszont további 4 milliárd tonna széndioxid-kibocsátáshoz vezethet. Ez több mint négyszerese Németország éves kibocsátásának.

Az atomenergiát vissza kell helyezni a nemzetközi energiapolitika palettájára – követeli az IEA. Az atomenergia fontos hozzájárulása nélkül egyre nehezebb lesz teljesíteni az éghajlatvédelmi célokat – jelentette ki az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol. A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság mellett a nukleáris energia „jelentős hozzájárulást" adhat a klímavédelmi célok eléréséhez.

(forrás:https://www.mandiner.hu)