Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Gázelemzés - Gázárak alakulása 2019. június

gazpiacJúniusban tovább csökkentek a spotpiaci árak. Nyugat-Európában a hónap utolsó hetében már 10 €/MWh alá csökkent a másnapi gázár, ehhez hasonló 2010. március óta nem
történt.

 

Régiónkban ennél ugyan magasabban zárt a piac, de már a CEEGEX-en is 12 €/MWh alatti árszinten kereskedtek június utolsó napjaiban. (1. ábra)

 

júniusi gazarak - 1. abra

1. ábra: Spot gázárak alakulása a CEEGEX-en és a meghatározó európai
piacokon

 

A nyugati és régiós spotpiacok közötti árrések júniusban jelentősen ingadoztak: a CEEGEX és TTF közötti spread a hónapban 3,1 és 4,8 €/MWh között mozgott, míg a CEGH és TTF közötti spread 1,7 és 3,8 €/MWh között alakult. (2. ábra)

juniusi gazarak -2. abra

2. ábra: Az európai piacok közötti árkülönbségek

 

A futures termékek ára is követte a spotpiacon tapasztalt csökkenést. A piacokon a hónap során ~2 €/MWh-val csökkent a következő havi termék ára. (3. ábra) A jövő évi termék ára kisebb mértékben (~0,5 €/MWh-val), de szintén csökkent. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a jövő évi termék kereskedésének régiónkban jelenleg alacsony a likviditása.

juniusi gazarak -3. abra

 

3. ábra:A következő havi termék árának alakulása itthon és a releváns európai piacokon

 

Az európai piacokon az elmúlt fél év alatt tapasztalt rendkívüli árcsökkenéshez a viszonylag enyhe téli időjárás mellett nagy mértékben járultak hozzá az Európán kívüli folyamatok is: egyrészt több új cseppfolyósító terminál lépett üzembe, növelve az LNG világpiaci kínálatát, másrészt az ázsiai piacokon több tényező miatt is esett a kereslet, így a világszinten kialakult LNG-többlet felvevő piaca Európa lett.

Az Európába érkező LNG áprilisban tetőzött, 106 TWh-ás szinten, míg egy évvel korábban még csak 42 TWh mértékű volt az LNG import. Azóta csökkent a beérkező LNG mennyisége, de a korábbi évekhez képest még mindig jelentős mértékű, júniusban 85 TWh volt. Így jelenleg az Európába érkező import 23%-a LNG, míg 2018-ban átlagosan 13% volt ez az arány. 

Az alacsony kereslet és a beáramló nagy mennyiségű LNG mellett a csővezetékes import mögötti szereplők se akartak piacot veszíteni, így olyan alacsony árak alakultak ki, amelyek ösztönözték a betárolást. Az európai tárolók június végére átlagosan 73%-os töltöttségi szinten állnak, 260 TWh-val (24,5 Mrd m3 ) meghaladva a tavalyi év hasonló időszakában megfigyelt töltöttségi szintet. 

A tárolásra emellett az orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításának bizonytalansága, valamint a nyugat-európai piacokon a tárolói bezárások és a rugalmas kitermelés csökkenése miatt mérséklődött kínálati rugalmasság is jelentősen kihat. A tárolás iránti piaci igényt is jelző mutató, a téli-nyári spread értéke a korábbi évekre jellemző 1 €/MWh szintről január óta fokozatosan emelkedett, a régiónkat meghatározó osztrák piacon a július havi termék 7 €/MWh-val olcsóbb volt júniusban, mint a téli szállítású földgáz, így a tárolás jelentős értékkel bír. 

A TTF-en még ennél is nagyobb, 8 €/MWh fölött volt a júliusi ár és a téli szezon ára közötti különbség. Ennek megfelelően júniusban intenzíven folyt a betárolás Európában.

(forrás:mavir.hu)