Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Magyarország felkészült a fűtési szezonra

gaz biztonsagi keszletMagyarország felkészült a fűtési szezonra, a hazai földgáztározók teljesen fel vannak töltve - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

A biztos ellátás érsekében a kormány mintegy 20 százalékkal, 1,45 milliárd köbméterre emelte a biztonsági készlet szükséges mértékét idén tavasszal. Az ezen felül fennmaradó mintegy 4,87 milliárd köbméter a kereskedelmi készlet.

Utoljára a 2000-es éves elején volt példa a gáztározók 85 százalék körüli töltöttségére, ezt most jelentősen meghaladja a készlet - mnodta az államtitkár az MTI beszámolója szerint.

Az év végén lejár az orosz-ukrán gáztranzit-szerződés, és a helyzet feszült Oroszország és Ukrajna között. Minden lehetőségre készülni kell, ezért is fontos a gáztárolók teljes töltöttségi szintje - tette hozzá Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A tavalyi év azonos időszakához képest 1,58 milliárd köbméterrel, 33,4 százalékkal több földgáz van a tárolókban. A teljes tárolói mennyiség 126 napra lenne elegendő az egész ország, és 263 napra a lakossági fogyasztók ellátására.

A gázellátás biztonságát tovább javítja, hogy elkészült a román-magyar gázhálózati összeköttetés bővítése, emellett folyamatban van a szlovák-magyar összekötő vezeték bővítése is.

(forrás:napi.hu)