Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Módosult az almérőkkel kapcsolatos MEKH rendelet

almeresi kotelezettseg modositasA Magyar Közlöny 2020. június 29-i számában megjelent az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) módosítása. A módosított szabályokat az egyes adatszolgáltatási, műszaki és díjfizetési tárgyú MEKH rendeletek módosításáról szóló 6/2020. (VI. 29.) MEKH rendelet tartalmazza.

A változtatásokkal kapcsolatban összességében megállapítható, hoyg tekintettel a szakmai visszajelzésekre és COVID-19 járvány okozta gazdasági nehézségekre, Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (továbbiakban MEKH) könnyített a kötelező almérők telepítésének kötelezettségén.

A Rendelet módosítása

  • kimondja, hogy a főmérő (vagyis az elszámolási mérő) – a rendeletben meghatározott feltételek teljesítése esetén – almérőként alkalmazható;
  • szabályozza az almérők elvárt pontossági besorolását;
  • engedélyezi az adatgyűjtó rendszerek használatát;
  • valamint egy évvel meghosszabbítja az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések vonatkozásában az almérők felszerelésére biztosított felkészülési időt. 2022. január 1-től azonban változatlanul, 100kW feletti teljesítmény esetén kötelező az almérő felszerelése.

 

A módosító rendelet teljes szövege ide kattintva letölthető.