Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Rekordokat döntöget a zöld energia, a szén lejtőre került

megujulo energia tamogatasJó hírek érkeztek a megújuló energia témájában: egy friss kutatás szerint 2020 első felében a nap- és szélenergia adta a bolygó energiaellátásának 10 százalékát, míg a szénerőművek kevesebb, mint fele kihasználtságon üzemeltek – írja a Science Alert.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt az emberiség energiaszükséglete némiképp csökkent, a megújulók januártól júniusig 1129 terawattórányi áramot termeltek, 2019 első negyedévében ugyanez 992 terawattóra volt. 2015, a párizsi klímaegyezmény éve óta a nap- és szélenergia által termelt energia több mint duplájára nőtt.

A legszennyezőbb energiaforrás, a szén 8,3 százalékkal csökkent az év első felében. Mindez annak ellenére történt így, hogy az egyik legnagyobb szénfelhasználó Kína még növelte is a szénerőművekből nyert energiája mennyiségét, igaz, nem nagy arányban.

Az Egyesült Államok, Kína és India például, akik a legnagyobb szennyezők közé tartoznak, elektromos áramuk 10 százalékát nyerték megújulókból. Az Európai Unióban ez az arány 33 százalék.

Szakértők szerint az átalakulás tempója még mindig jócskán elmarad attól, ami elég lenne a párizsi klímaegyezményben megszabott célok eléréséhez. Ehhez a kibocsátásoknak minden egyes évben legalább 7,6 százalékot kellene esniük.