Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

ekrAz energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosításának egyik tartalmi eleme az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetése Magyarországon 2021. január elsejétől, amelynek végrehajtó hatósága a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az intézkedés célja, hogy a 2030 végéig teljesítendő 337,2 PJ kumulált nemzeti energiahatékonysági célkitűzéshez 90 PJ végsőenergia-megtakarítással járuljon hozzá.

A kötelezettségi rendszerben a végső felhasználók részére villamos energiát, földgázt és üzemanyagokat forgalmazóknak előre meghatározott mértékű új végsőenergia-megtakarítást kell jelenteniük évente a Hivatal felé. 2021-ben a 2019-ben forgalmazott végsőenergia-volumen után 0,05%, 2022-ben a 2020-ban kötelezettség alá vont energiamennyiség után 0,1%, 2023-ban 0,3%, 2024 és 2027 között 0,5%, 2028-ban 0,35%, 2029-ben 0,15% és 2030-ban 0,05% az előírt megtakarítás mértéke. Azaz a rendszer a következő években energiahatékonyság-javító intézkedések folyamatos végrehajtását várja el a kötelezett vállalatoktól.

Az energiahatékonyság-javító intézkedésekből vagy beruházásokból származó, energiamegtakarítási kötelezettségként elszámolni, vagy más kötelezettek számára átruházni kívánt energiamegtakarításokat a Hivatal által névjegyzékbe vett – kötelezett félnek vagy kötelezett féllel egy vállalkozáscsoportba tartozó szervezetnek nem minősülő – energetikai auditáló szervezet hitelesíti.

Hitelesítés nélküli energiamegtakarítás a Hivatalhoz nem jelenthető be és a Hivatal részéről nem számolható el energiamegtakarítási kötelezettség teljesítéseként.

A kötelezett felek által bejelentett energiamegtakarítás alapját képező egyes energiahatékonyságjavító intézkedéseket a Hivatal ellenőrzi. Ha a Hivatal az ellenőrzés során megállapítja, hogy a bejelentett energiamegtakarítás, vagy annak egy része nem megfelelően került megállapításra, azt érvényteleníti, és a hitelesítő szervezetre az érvénytelenítéssel érintett 1 GJ energiamegtakarításonként 10 000 Ft mértékű bírságot szab ki.

A kötelezett cégek az energiamegtakarítási kötelezettség teljesítése helyett – részben vagy egészben – energiahatékonysági járulék megfizetését is választhatják. Az energiahatékonysági járulék mértéke 50 000 Ft/minden nem teljesített 1 GJ/év.

A kötelezettség nemteljesítése esetén a Hivatal minden nem teljesített 1 GJ/év energiamegtakarítás után 70 000 forint bírságot szab ki.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az EKR hatékony bevezetése érdekében az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerrel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekről egy tájékoztató anyagot készített, amely tájékoztatóból a legfontosabb kérdésekkel mi is foglalkozunk.