Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Nőtt a hazai megújulóenergia-felhasználás részaránya

megujuloenergiaKét év csökkenést követően 2019-ben ismét nőtt a megújuló energia részaránya a teljes bruttó végső energiafogyasztáson belül – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolójából.

Az áram-fogyasztás, valamint a közlekedés területén tovább zöldült az energiafelhasználás, míg a fűtésre és hűtésre kevesebb megújuló energiát fordítottunk, mint 2018-ban. Az összesített megújulóenergia-részarány 12,61 százalékra nőtt a 2018. évi 12,53 százalékos részarányhoz képest, megállítva az előző évek csökkenő tendenciáját, így a 2020. évre kötelezően elérendő 13 százalékos megújuló részarány teljesítése várhatóan megvalósul - áll a MEKH által közzétett anyagban.

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is a villamosenergia-felhasználás, valamint a közlekedés területén növekedett a megújuló energia részaránya. A villamosenergia-felhasználásban ismét a napelemek felfutása adta a részarány-növekedés döntő hányadát, újra szinte megduplázódott a beépített napelemes kapacitás. Ilyen módon 2019-ben a beépített megújuló villamosenergia-termelési kapacitás majdnem 62 százalékát, a megújuló alapú villamosenergia-termelésnek pedig 32 százalékát adták a naperőművek - tudjuk meg a beszámolóból.

Ezzel szemben a fűtés-hűtés területén a megújulóenergia-felhasználás részaránya tovább csökkent 2019-ben. Ezt elsősorban a lakossági biomassza (döntően tűzifa) felhasználás csökkenése okozta, ami az előző évhez képest enyhébb téllel és a tűzifa további drágulásával magyarázható. A megújuló alapú villamosenergia-termelésben bekövetkezett, döntően a napelemek által indukált mintegy 23 százalékos növekedés, kiegészítve a közlekedési szektorban bekövetkezett kisebb mértékű bővüléssel összességében kompenzálni tudta a kiemelkedő súlyú fűtés-hűtés megújulóenergia-felhasználásának kisebb mértékű, 3 százalékos csökkenését - mutat rá az anyag.

A MEKH adatai szerint a viszonyítási alapul szolgáló bruttó végső energiafogyasztás csupán 0,4 százalékos növekedést mutatott, tehát az összesített megújulóenergia-részarány kis mértékben növekedett. Ezzel együtt 2019-ben továbbra is több mint 50 százalékos a lakossági tűzifa felhasználás a teljes megújulóenergia-felhasználáson belül (szemben a napenergia 6%-os részarányával), ezért a lakossági tűzifa-felhasználás alakulása jelentős mértékben befolyásolja a kötelezően teljesítendő megújuló célérték elérését.

(forrás: MEKH.hu)