Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 05

villamosenergia kereskedelemA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal májusi villamosenergia-piaci elemzéséből a fontosabb adatokat emeljük ki.

 

Tavaly májusban a kereslet csökkenés jellemezte a villamos-energia piacot a korlátozó intézkedések miatt. Ehhez képest 2021-ben a májusi aggregált fogyasztás 9,2%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, viszont 2 %-kal alacsonyabb 2019. májusához képest. Magyarország nettó fogyasztásának változása megegyezett az átlagos európai növekedéssel (9,2%).

Folytadódott spot árak emelkedése az előző év azonos időszakához képest, a magasabb kereslet, a magasabb tényezőárak valamint a magasabb fosszilis termelés miatt. 

Az öt legnagyobb piacon (Big Five) 2020. májushoz képest a szélerőművek termelése emelkedett, a naperőművi stagnált, a vízerőművi termelés kis mértékben
csökkent. A megújuló termelés összeségében emelkedett azonban ennél nagyobb mértékben emelkedett a nukleáris és fosszilis termelés is.

Hazánkban a májusi bruttó fogyasztás 8,4 %-kal emelkedett 2020. május hónaphoz képest. A fogyasztás mellett a termelés is emelkedett (+3,7%) és az európai trendeknek megfelelően a fosszilis termelés erősödött. A termelés 45,1% nukleáris, 10,7%-t lignit, 9,3 % korszerű CCGT, 8,2 %-t alacsonyabb hatékonyságú CCGT erőművek biztosították. A naperőművek súlya termelésen belül 10% körüli volt, kedvező feltételek mellett a termelés az 1400 MW-is meghaladta. Egyes napokon a naperőművek negyedórás termelése több napon közel azonos volt a nukleáris termeléssel (május 4., 5., 8-11., 21.), míg május 9-én pár órában meg is haladta azt.

Paksi Atomerőmű I-es reaktorának éves karbantartás után május 27-én kezdte meg termelését, május 31-én a Paksi 7-es egység pár órás karbantartás miatt
leállt. A Dunamenti CCGT május 15-ig, Gönyűi és Kispesti CCGT május 15-től, a Kelenföldi CCGT egész májusban nem állt rendelkezésre. A Mátrai Erőmű V-ös
blokkja éves karbantartás miatt nem üzemel. 

A korszerű Gönyűi és Dunamenti G3 erőművek magas kihasználtsággal üzemeltek. A Csepeli CCGT flexibilitás biztosítása mellett mérsékelt kihasználtsággal
üzemelt.

Az európai trendeknek megfelelően a DAM árak továbbra is magasak, noha nem nőttek az előző hónaphoz képest. Így is a hazai árak májusban is jóval a korábban megszokott sávjuk felett tartózkodtak. A magas német megújuló termelés csak ritkán tudta letörni az árakat. 

masnapi arak alakulasa 202105

1. ábra:MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

A német megújuló termelés valamivel magasabb volt, mit a korábbi hónapban. Ekkor a német ár érezhetően csökkent, egy hétvégére eső szélerőművi termelési csúcs negatív árakat is eredményezett. A többi időszak magas áraihoz továbbra is hozzájárul a fosszilis termelés nagy súlya és a magasabb tényezőárak, és különösen a CO2 kvótaár további emelkedése. A tavalyi év hasonló időszakához képest a német szénerőművi termelés harmadával nőtt.

Az árak továbbra is magasak a régióban. Ennek oka, a magas tényezőár. A bőséges balkáni kínálat és a megnövekedett szlovák-magyar kapacitás miatt az a
szokatlan helyzet állt elő, hogy a román-magyar spread nagyobb volt, mint a szlovák-magyar.

masnapi termekek ara 202105

 

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

 

További tényezőár növekedést láthattunk május hónapban. A szén dioxid kvóta ára újabb történelmi magasságba emelkedett a hónap közepén az ár 56 € felett is volt. Ez a hónap végére visszaesett az 51€-s szintre. A német jövő évi éves villamosenergia zsinórtermék ára, a kvótaárral együtt mozogva, a hónap közepén a 68 €-t is meghaladta.

fundamentálistenyezok 202105

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

A magyar éves termék ára májusban újabb 8 %-kal nőtt, a hónap végén 70 €/MWh körüli ár alakult ki, de a hónap közepén láttunk 72 €-s árat is. A német piachoz viszonyított árkülönbség a 4 €/MWh körüli szinten maradt.

magyartermekara202105

 

4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(Forrás:MEKH)