Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 04

2020. áprilisában volt a legnagyobb kereslet csökkenés a korlátozó intézkedések miatt. 2021-ben az áprilisi aggregált fogyasztás 14,2 %-kal magasabb a ez előző év azonos időszakához képest és 0,9 %-kal 2019. áprilishoz képest. Magyarország nettó fogyasztása az átlagos európai növekedési szintnek megfelelően változott.

A spot árak számottevően magasabbak voltak az előző évinél, a magasabb kereslet, a számottevően magasabb tényezőárak valamint a termelési szerkezeten belül a fosszilis termelés magasabb szerepe miatt.

Az európai szél és a naperőművi termelés stagnált, a vízerőművi termelés kis mértékben csökkent. A termelési volumen emelkedését a fosszilis egységek biztosították, szénerőművek termelése 63%-kal és gáztüzelésű erőművek termelése 65%-kal volt magasabb.

Magyarországon az áprilisi bruttó fogyasztás 13,7 %-kal volt magasabb, mint 2020. azonos időszakában. Ez az elmúlt 5 áprilisi hónap legmagasabb értéke. A magyar termelés 11 %-kal emelkedett 2020. áprilishoz képest. A hazai termelés 50,5 %-át nukleáris, 10 %-át lignit, 8 % alacsonyabb hatékonyságú CCGT-k, 7,6%-át pedig korszerű CCGT erőművek biztosították. A naperőművek súlya termelésen belül 8% körüli volt. A változékony időjárás hatására a termelés csúcsértéke 245 MWh és 1312 MWh között ingadozott. Április 5-én a magas naperőművi termelés időszaka alatt Magyarország nettó exportőré is vált.

Az európai trendekhez hasonlóan a hazai árak is tovább emelkedtek a márciusi szinthez képest. Így a hazai árak áprilisban is jóval a korábban megszokott sávjuk felett tartózkodtak. Történt ez annak ellenére, hogy április 10-től érezhetően növekedett a szlovák-magyar ATC és a szlovákárnál magasabb magyar ár csak az órák 15%-ban alakult ki, a korábban jellemző 25% helyett.

masnapi zsinortermek 202104

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

Néhány nap kivételével alacsony megújuló termelés mellett magas árak jellemezték a német piacot is. A tényezőárak (ezen belül is leginkább a CO2 ár) emelkedése is az áremelkedés irányába hatott. Ezt a hatást erősíttette a fosszilis termelés súlyának növekedése: Németországban a szénerőművi termelés a tavalyi kétszerese volt. 

A magas tényezőárak, a magas fosszilis termelési arány és kereslet következtében ebben a hónapban a régiós árak is magasabbak voltak. A román és a magyar ár gyakorlatilag megegyezett, az északi országokhoz képest nőtt a spread, ami az alacsonyabb balkáni megújuló termelés miatti erősebb balkáni kereslethez és alacsonyabb osztrák-magyar határkeresztező kapacitáshoz köthető.

masnapi zsinortermek 2 202104

 

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

 

 

Áprilisban a tényezőárak további emelkedését figyelhettük meg. Leginkább A szén dioxid kvóta ára nőtt: újabb történelmi magasságban 48 € felett zárta a hónapot. A jövő évi földgáz ára 10%, a szén ára 1-2 % körüli szinten nőtt. A német éves villamosenergia zsinórtermék ára a hónap végére 60,12 €/MWh-ra emelkedett. 

fundamentális tényezők 202104

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA


A magyar éves termék ára követte az általános tendenciákat: áprilisban újabb 7 %-kal nőtt, a hónap végén 64 €/MWh körüli ár alakult ki. A német piachoz viszonyított árkülönbség a 4 €/MWh szintre állt be.

(forrás: MEKH.hu)