Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 06

villamos energia piacTavaly júniusban már a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása jellemezte Európát. Ehhez képest a 2021-es júniusi aggregált nettó fogyasztás 8,1%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest és 0,2 %-kal 2019. júniusához képest. Magyarország nettó fogyasztásának változása az európai átlagnál magasabb volt (10,3%). 

Tovább folytadódott a spot árak emelkedése, a német piacon a másnapi piac júniusi átlagára meghaladta a 74 €/MWh-t. Az árak emelkedését a magasabbkereslet, a tovább emelkedő tényezőárak, valamint az alacsony megújuló termelés és a drágább fosszilis termelés növekvő súlya együttesen okozta.

Az öt legnagyobb piacot együttesen tekintve a szénerőművek termelése 45%-kal, a nukleáris erőműveké 21%-kal volt magasabb, mint 2020. júniusában. A megújuló termelés nagysága csökkent, ezen belül a naperőművi termelés némileg növekedett, a vízerőművi termelés stagnált, a szélerőművek termelése pedig negyedével csökkent az előző év azonos időszakával összevetve.

Hazai termelés és fogyasztás

A júniusi bruttó fogyasztás 11,4 %-kal emelkedett 2020. júniushoz képest. Új nyári rendszerterhelési csúcs született június 24-én 6940 MW-on, ami összekapcsolható az akkori hőhullámmal. Az extrém hőmérsékleti viszonyok nagyban befolyásolják az ország fogyasztását, a június végi hőhullám mintegy 5%-kal emelte a napi villamosenergia fogyasztást. A hőmérséklet és munkanap hatással korrigált mutató szerint a fogyasztás havi növekedési üteme 7,8%-os volt.

A termelés 19,6%-kal volt magasabb, mint egy éve. A nukleáris termelés a karbantartások eltérő ütemezése, a naperőművek termelése a beépített kapacitás emelkedése, a fosszilis termelés pedig a kedvező áralakulás miatt emelkedett. A hazai termelt villamos energiát 48,9% nukleáris, 9,6%-t lignit, 8,2 % korszerű CCGT, 9,2 %-t alacsonyabb hatékonyságú CCGT erőművek biztosították. A naperőművek súlya a termelésen belül 12,6% volt.

Másnapi árak alakulása

Az európai trendeket követve a magyar másnapi árak is emelkedtek, majd a június végi hőhullám idején a hazai áremelkedés jelentősen meghaladta a német árszintet: egyes időszakokban 18-20 €/MWh spread is kialakult. Ebben az időszakban az osztrák határon jelentkező kapacitásszűkösség mellett egyes időszakokban a 2100 MW-ra bővített szlovák határkeresztező kapacitás is kevésnek bizonyult a másnapi árak kiegyenlítéséhez. 

masnapi árak 202106

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

A másnapi piaci árak havi átlaga 78 €/MWh-ig emelkedett, három olyan nap is volt, amikor a másnapi zsinórár meghaladta a 100 €/MWh-t. A hazai áremelkedésben a magas tényezőárak és az importált energia magas ára mellett a hazai és a balkáni kereslet növekedése is fontos szerepet játszott. Az áremelési nyomást csak részben tudta mérsékelni, hogy a tavaly júniushoz képest közel duplájára emelkedett a naperőművi termelés.

masnapi zsinor 202106

 

 

2. ábra:  MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

 

A magas tényezőárak és a magas fosszilis termelési arány miatt az árak a régió minden országában emelkedtek. A régiós árak a június végi hőhullámig együtt mozogtak a régióban, azután a magyar és román árak elszakadtak a német piaci áraktól. A hónap második hétvégéjén (jún. 12-13.) a megemelkedő német szélerőművi termelés miatt szakadtak el egymástól az árak. Napon belüli megoszlást tekintve a déli órákban alakult ki a legnagyobb spread a magyar és a német piac között, annak ellenére, hogy a hazai naperőművi termelés közel duplája volt a tavaly júniusinak.

masnapi árak 202106 kulonbozo forrasok

 

3. ábra: A MAGYARORSZÁGI SZÁLLÍTÁSÚ MÁSNAPI TERMÉKEK ÁRÁNAK ALAKULÁSA KÜLÖNBÖZŐ FORRÁSOKBÓL

 

Június 18-tól az osztrák-magyar határkeresztező kapacitásai is a másnapi piac-összekapcsolás keretében implicit allokációval kerülnek felhasználásra. Az AT-HU kapacitások nagysága jellemzően 600 MW körül alakult a hónap során. Az osztrák és magyar piac elvált egymástól, ami a hőhullám miatti magas magyar kereslettel hozható összefüggésbe. Látható, hogy a piac a legmelegebb napra (jún. 24.) még nagyobb árat is várt: intenzív kereskedés mellett az OTC ár meghaladta a HUPX DAM árat.

 

Következő évi termékek árának alakulása

Júniusban is a tényezőárak további folyamatos emelkedését tapasztaltuk. Ez alól egyedül a CO2 kvóta ára a kivétel, amely kisebb kilengésekkel az 53 €/t körüli sávban mozgott, csak a hónap végén indult el egy újabb drágulási folyamat, és így az ár 55 €/t-nál állt meg a hónap végére. Intenzíven emelkedett a gázár (+20%) a kereslet növekedése és a kínálati szűkösség eredményeként. A Covid 3. hullámát követő fellendülés növelte a kőolaj és szén árát is (+10% körül). Ezeknek a folyamtoknak a következtében a német villamosenergia-zsinórtermék ára is nőtt 11%-kal és a hónap végén a 72 €/MWh fölé emelkedett. Ez a tavaly júniusi ár kétszerese.

Kovetkezoeviarak 202106

 

 

4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

A magyar éves termék ára is nőtt júniusban mintegy 9%-kal, a hónap végén 74 €/MWh körüli ár alakult ki. A német piachoz viszonyított árkülönbség a 4-5 €/MWh körüli szinten maradt.

Kovetkezoeviarak  202106 2

 

5. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(Forrás: MEKH.hu)