Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2021.09

foldgaz piaci beszamolo 202109A földgáz világpiaci árát szeptemberben is az általános kínálati hiány vezérelte, az árak a felfokozott piaci reakciók eredményeként dinamikusan növekedtek. A kínálat érdemi bővülésére a piac továbbra sem számít, sőt a piaci korrekciót egyre későbbi időpontra teszi. A legnagyobb forráséhség már nem a Távol-Keletet, hanem Európát jellemezte, a hónap végére közel 6 €/MWh-val haladta meg a TTF a JKM-et, azaz Európa – a szállítási költségeltérést is figyelembe véve – megközelítőleg 10 €/MWh prémiumot adott az LNG forrásokra Ázsiával szemben. A JKM 2021. novemberi szállítású LNG termék ára 56,8 €/MWh-ról 91,36 €/MWh-ig növekedett. Az év hátralévő időszakára, valamint 2022 első negyedévére az ázsiai piac további emelkedéseket áraz. Mivel a TTF prémiumot adott az ázsiai piaccal szemben, várhatóan a még szabad LNG források Európa irányába fordulhatnak november-decemberben.

 

foldgaz forward arak alakulasa 2021.09

 

1. Ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

A 2021. szeptemberi spot árak augusztushoz képest 75%-kal növekedtek. Az árak megugrását a kínálat hiánya mellett az alacsony tárolói szintek miatti pánik okozhatta, és vélhetően az Északi Áramlat-2 üzembe helyezésével kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult. A következő (október) havi termék átlagára követte a spot piaci folyamatokat. Az NCG 2021.09.29-én befejezte a havi termék árjegyzését. Az NCG és Gaspool piacok 2021.10.01-től összeolvadnak és THE (Trading Hub Europe) néven folytatódnak a jegyzések, a két piac termékei az eredeti lejáratkor szűnnek meg. 

foldgaz spot arak alakulasa 2021.09

 

2. Ábra: SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

Szeptemberben az éves termékek ára is jelentősen emelkedett. A távolabbi termékek ára kevésbé emelkedett.

foldgaz eves arak alakulasa 2021.09

 

3. ábra: AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

A 2022. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül a szén ára szeptemberben 38%-kal emelkedett, az olaj ára 12,26%-kal, a széndioxid-kvóta ára pedig 11,05%-kal lett magasabb.

foldgaz fundamentalistenyezo arak alakulasa 2021.09

4. ábra: A 2022. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

Szeptemberben folytatódott és befejeződött a 2021/2022. téli időszakra vonatkozó betárolás. Az idei betárolási időszakban ugyanannyi földgáz került a tárolókba, mint az előző évben. A régió tárolóiban a korábbi hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva szeptember végére azonban a tárolói szint mindenütt emelkedett. A magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot.

(Forrás: Mekh.hu)