Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 09

villamos energia piac 202109A 2021-es szeptemberi aggregált nettó fogyasztás (28 európai ország adatai alapján) az előző év azonos időszakához képest 2,2%-kal volt magasabb, 2019 augusztusához képest pedig 1%-kal. Az európai aggregált fogyasztástól eltérően Magyarország nettó fogyasztása 1,1%-kal volt alacsonyabb 2020 azonos időszakához képest.

Szeptemberben tovább emelkedtek a DAM árak, a havi átlagár rekordmagas szintre emelkedett. A szeptemberi német spot ár 75,5 €/MWh-val volt magasabb az idei év januári árhoz képest. Az áremelkedést a primer energiaforrások drágulása (gáz, feketeszén), az alacsonyabb szél- és vízerőművi termelés és a tavalyi év szeptemberéhez képesti magasabb kereslet okozta.

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

Az öt legnagyobb piacon a nukleáris erőművek termelése 21,4%-kal, a fossziliseké pedig 1,4%-kal volt magasabb, mint 2020 szeptemberében. A fosszilis termelésen belül a primer energiaforrások drágulása miatt Németországban gáz-szén-cserefolyamatot tapasztalhattunk, a szénerőművi termelés 26%-kal emelkedett, a gáztüzelésű erőművi termelés pedig 33%-kal csökkent az előző év szeptemberéhez viszonyítva.

A magas tényezőárak és a magas fosszilis termelési arány miatt az árak a régió minden országában továbbra is nagyon magasak voltak. A német havi átlagos DAM ár elérte a 128 €/MWh-s szintet, ami 55%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A magyar másnapi piac havi átlagára 135,1 €/MWh volt.

A HUPX DAM ÁR ÉS A VILLAMOSENERGIA-TERMELÉS VÁLTOZÓ KÖLTSÉGEI 202109

2. ábra: A HUPX DAM ÁR ÉS A VILLAMOSENERGIA-TERMELÉS VÁLTOZÓ KÖLTSÉGEI

Az elmúlt hónapokhoz képest jobban együtt mozogtak a régió árai. Ismét alacsony volt a német szélerőművi termelés, augusztushoz képest 25 %-kal csökkent. Az alacsony szél- és vízerőművi kínálat hatására a hónap utolsó harmadában az osztrák ár elvált a némettől és a balkáni régió áraihoz konvergált.

Megszűnt az osztrák piacnak a magyarhoz képesti árelőnye, aminek alapvető oka, hogy gyökeresen megváltozott az osztrák termelési szerkezet augusztushoz képest: az össztermelés 15%-kal csökkent, ezen belül a vízierőművi termelés 31%-kal.

Az éves villamosenergia-árak szeptemberben historikus csúcsokra emelkedtek. Ennek oka alapvetően a szén és földgáz árának emelkedése volt, a földgáz 70%-kal, a szén 40% körüli mértékben drágult. Ehhez képest mérsékeltnek számít a 12%-os kőolajár-növekedés, míg a CO2 -ár gyakorlatilag stagnált. 

 fundamentalis tenyezok ara 202109

 

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

A magyar éves termék ára is a némethez hasonlóan emelkedett, ráadásul az árkülönbség is nőtt a német piachoz képest, így a magyar jövő évi éves termék ára a hónap végére meghaladta a 137 €-s szintet.

Kovetkezoeviarak 202109

 

4. ábra:A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

Forrás: Mekh.hu