Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

4,565 MILLIÁRD KÖBMÉTER FÖLDGÁZ VAN A TÁROLÓKBAN

földgáztárolásA magyarországi földalatti gáztárolókban 4,565 milliárd köbméter földgáz van, ami 72,11 százalékos töltöttséget jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, november 15-ei állapotot tükröző adatai szerint. Érdemes hozzátenni, hogy a tárolókban most 2018 hasonló időszaka óta a legalacsonyabb a készletszint, de még ezzel együtt is magas volumenről beszélhetünk, ha az elmúlt 10 évet összességében vizsgáljuk.  

A MEKH emlékeztet rá, hogy a hazai földgáztárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét ő maga határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.Az alábbi, a Hivatal oldalán folyamatosan elérhető és frissülő, ábra azt mutatja, hogy az idei és a megelőző 3 évben az egyes hónapok 15. napján hogyan alakult a tárolók töltöttségi szintje százalékosan. (A diagram adatai a földgáztárolók napi, előzetes adatszolgáltatásaiból származnak és nem tartalmazzák a földgáztárolók párnagáz-készletét. Az adatok 15°C fokos milliárd normál m3-ben értendők.)

foldgaztarolok-toltottsegemekh211118-493066

A 72,1%-os arány a középmezőnybe tartozik, mert míg Ausztriában már az 50%-ot közelíti a töltöttség, addig Belgiumban (LNG-tankereknek köszönhetően) 80% feletti. A németeknél 68%-os, a hollandoknál 60%-os a töltöttség, és a legjobban az EU-tagok közül a lengyelek állnak 95%-kal.

Az alábbi ábrán az elmúlt 10 évre láthatjuk, hogy a magyarországi tárolókban összesítve mennyi gáz volt és ha megnézzük minden év november közepét, akkor azt látjuk, hogy most csak kicsivel magasabb a töltöttség, mint 2018 hasonló időszakában, tehát 3 éves mélyponton járunk. A tavalyi és a 2019-es év viszont kiugró volt a töltöttségben (feltehetően az orosz szerződésben megmaradt mennyiségek megnövelt átvétele miatt is), előtte a 2017-es év novemneri töltöttség csaknem megegyezett a mostanival, az azt megelőző években viszont jóval alacsonyabb volt az aktuális töltöttség a november közepi napokon.

europai-foldgaztaroloi-toltottsegek211118-493070

Magyarországon összesen öt gáztároló van. A legfrissebb adatok szerint a Hexum Földgáz Zrt. Szőreg-1 nevű tárolójában 90,1%-os, a Magyar Földgáztároló Zrt. négy tárolójában együttesen pedig 63,3%-os a töltöttség. Október közepén érkezett az a magyar hír, miszerint a kormány azonnali hatállyal mintegy 17%-kal csökkentette Magyarország stratégiai gázkészleteinek mértékét, aztán az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt is megmagyarázta, hogy ez miért volt indokolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig aznap is kiadott egy nyugtató célú közleményt, hogy lesz elegendő gáz a télen, mert sok van a tárolóinkban. Akkor a Hivatal arra emlékeztetett, hogy a betárolási időszak szeptember 30-án ért véget 5,28 milliárd m3-nyi gázkészlettel, ami több mint 83%-os töltöttségi szintet jelentett.

(Forrás:Portfolio.hu)