Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 10

villamos energia piaci beszamolo 2021.10A 28 európai ország adatai alapján a 2021-es októberi aggregált nettó fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 0,8%-kal csökkent, 2019 októberéhez képest pedig 0,2%-kal. Az európai aggregált fogyasztásához hasonlóan Magyarország nettó fogyasztása is, 0,8%-kal volt alacsonyabb 2020 azonos időszakához képest.

Októberben tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a DAM árak. Az októberi német spot ár 86,7 €/MWh-val volt magasabb az idei év januári árhoz és 105,5 €/MWh-val tavaly októberi árhoz képest. Az áremelkedést a primer energiaforrások drágulása (gáz, feketeszén), az alacsonyabb szél- és vízerőművi termelés okozta.

Az öt legnagyobb piacon a nukleáris erőművek termelése 3,8%-kal, a fossziliseké pedig 1,4%-kal volt magasabb, miközben a megújuló termelés 9,5%-kal volt alacsonyabb mint 2020 októberben. A fosszilis termelésen belül a magas gázár miatt Németországban továbbra is gáz-szén cserefolyamatot tapasztalhattunk, a szénerőművi termelés 9%-kal emelkedett, a gáztüzelésű erőművi termelés pedig 30%-kal csökkent az előző év októberéhez viszonyítva.

A régió árai másképp viselkedtek a hónap elején, mint a végén. Október elején a magas tényezőárak és alacsony német szélerőművi termelés miatt a régió árai még együtt mozogtak. A hónap második felére az északi piacok elváltak a magyar és román piactól. Ennek oka a megnövekedő német és lecsökkenő román szélerőművi termelés és a szlovák-magyar határkeresztező kapacitás csökkenése volt.

masnapi zsinortermek ara 2021.10

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

A német szélerőművi termelés szélsőségesen alacsony értékeket produkált október 7-én. Napi átlagban a német szélerőművi termelés nem érte le az 1500 MWh-t, ami extrém magas árakat (301,7 €/MWh napi átlagár) eredményezett. A hónap második felére megélénkült a német szélerőművi termelés, ami csökkentette a német másnapi árakat.  Az osztrák piac a hónap végére elvált a magyartól, azonban még mindig jelentősen magasabb az ár mint Németországban, ami összefüggésbe hozható az alacsony osztrák vízierőművi termeléssel.

Októberben korábban nem látott mértékű volatilitás alakult ki az éves villamosenergia termék piacán. A szén esetében a kínai árkorlátozásról és magasabb készletszintről szóló hírek, ill. a földgáz esetében a megnövekedő orosz szállításokról szóló hírek csökkentették az árakat. Október elején azonban még extrém magasságokba emelkedtek a szén és földgázárak. Később a csúcsot jelentő október 5-i árhoz képest ezek a hírek több mint 40%-os csökkenést okoztak a szén árában, míg mintegy 30%-kal csökkentették a földgáz árát. 

kovetketo evi fundamentalis tenyezok 2021.10

 

2. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

A magyar éves termék ára októberben is követte a német árat és annak volatilitását is. A magyar ár 118 €/MWh szinten zárta a hónapot. A spread tovább emelkedett és elérte a 10 €/MWh-s szintet.

kovetketo evi eves termek ara 2021.10

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

(forrás: mekh.hu)