Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megdőlt az áramfogyasztási rekord

aramfogyasztasDecember 7-én, délután háromnegyed öt körül rekordszintet ért el az áramfogyasztással összefüggő bruttó rendszerterhelés – derül az áramellátás rendszerirányításáért felelős MAVIR Zrt. szerdán kiadott közleményéből. Mint írják ebben az időszakban az előzetes üzemirányítási adatok szerint a rendszerterhelés negyedórás átlagértéke elérte a 7210 megawattot.

 

Ezzel a jelek szerint megdőlt az idén február 11-én felállított, napi -4 Celsius fok átlaghőmérséklet melletti, korábbi országos csúcs.

A tájékoztatásban kitérnek arra is, hogy a hazai áramtermelés értékéből a megújuló energia részaránya 7,33 százalék, míg a teljes bruttó rendszerterhelésben, ami az importtal együtt értendő, a megújuló részarány 4,4 százalék.

Ezt követően szerdán és csütörtökön újabb rekordot regisztrált a Mavir. A részletekről pénteken Batta Gergőt, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese nyilatkozott.

A korábbi rekord idén február 11. óta 7119 megawatt volt, ez

kedden 7210,szerdán 7254,csütörtökön pedig 7361 megawattra nőtt – mondta.

Jellemzően télen dőlnek meg a rekordok. Ennek alapvetően az az oka Batta Gergő elmondása szerint, hogy ilyenkor a legkisebb a háztartási méretű kiserőművek segítő hatása, vagyis ilyenkor szorulnak rá a legnagyobb mértékben a háztartások a központi hálózatra. Magyarán a napelemek téli kisebb kapacitása áll a háttérben.

Maga a villamosenergia-felhasználás nyáron is óriási, csak ennek egy része a napelemekkel felszerelt otthonokban termelik meg – mondta. Most viszont alig süt a nap, így a napelemekre nemigen hagyatkozhattak a háztartások.

Az elektrifikáció növekedése is abba az irányba hat, hogy egyre magasabbra kúszik a rekord. Batta Gergő felhívta a figyelmet az elektromos autók elterjedésére, de fontos tényező az is, hogy a legtöbb új házban inverteres klímás, illetve hőszivattyús fűtési rendszereket telepítenek.

Egyre több olyan készüléket használunk, amely energiatakarékos ugyan, ám a nagy darabszám igenis meglátszik az összfogyasztáson – fejtette ki. Példaként a tévét, az egyre több elektromos készülék használatát, valamint a klímát említette, de fontos tényező az is, hogy az iparban is növekszik a villamosenergia-igény.

 

(forrás: