Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Napelemet akar minden háztetőre az EU, indul a program

nspelem haztetoreA SolarPower Europe szakmai szövetség üdvözölte az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint 2030-tól az összes új épületet a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásokkal kellene működtetni, és a helyszínen nem engedné a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátást. Pénzügyi támogatási programot is indítana Brüsszel.

Az Európai Bizottság (EB) azt javasolta, hogy az épületek energiateljesítményére vonatkozó új szabályok az épületek energiateljesítményéről szóló felülvizsgált irányelv (EPBD) részeként igazodjanak az európai Green Dealhez. Az aktualizált EPBD előírná, hogy 2030-tól minden új épületben, ahol ez műszakilag megvalósítható, a helyszíni energiafogyasztás 100 százalékát megújuló energiával kell fedezni, a középületek esetében pedig már korábban, 2027-től ez lesz az előírás. A hosszú távú cél az EU épületállományának szén-dioxid-mentessé tétele 2050-ig - írja a PV Tech.

"Összességében az EPBDII-re vonatkozó mostani javaslat általánossá teszi a helyszíni napenergia- és energiatárolás telepítését az épületfelújítások során, és ezzel megkönnyíti Európa számára, hogy a legolcsóbb és legrugalmasabb tiszta energiaforrás előnyeit élvezze" - mondta Miguel Herrero, az SPE vezető politikai tanácsadója.

Az SPE szerint az aktualizált irányelv sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a meglévő és a legrosszabb teljesítményű épületek szén-dioxid-mentesítésére. A módosítások az Európai Bizottság és az Európai Parlament "Fit for 55" csomagjának részét képezik, amelynek célja, hogy az EU éghajlati és energetikai jogszabályait összhangba hozza azzal a célkitűzéssel, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkentse a kibocsátást, és 2050-re elérje a nettó nullát.

A csomag részeként az Európai Bizottság az év elején aktualizálta a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvét, hogy az általános kötelező célértéket 32 százalékról 2030-ra 40 százalékra. Lényegében így ekkora részt tenne ki a zöldenergia a blokk energiamixében.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az EPBD-javaslatot ismertetve elmondta, hogy a célkitűzés a legköltséghatékonyabb felújításokat helyezi előtérbe, miközben hozzájárul az energiaszegénység elleni küzdelemhez. "Az épületek energiateljesítményéről szóló mai javaslat célja, hogy a felújítás előtt álló akadályok felszámolásával és a szükséges előzetes beruházások pénzügyi támogatásával növelje az energetikai felújítások arányát az egész EU-ban" - mondta a politikus.

A javaslat egy olyan épületfelújítási minősítést vezet be, amely a lakástulajdonosok kezébe adna egy olyan eszközt, amely megkönnyítené a nullás kibocsátásra irányuló tervezést.

Egy másik, a közelmúltban Brüsszelből érkező politikai fejlemény szerint az EU-ban a napelemmodulokra alacsonyabb hozzáadottérték-adó (Magyarország esetében áfakulcs) lenne érvényes, miután az Európai Tanács a múlt héten megállapodott arról, hogy az adó szabályait összhangba hozza a blokk prioritásaival, például az éghajlati válság elleni küzdelemmel.

Az SPE e héten közzétett kutatásából kiderült, hogy az EU idén rekordmennyiségű napenergia-kapacitást telepített, 25,9 GW-ot.

(forrás: napi.hu)