Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2021.11

foldgazrhd díjakAz októberi átmeneti konszolidáció után november 1 2-től ismét növekedésbe váltottak a JKM és TTF árjegyzései. A JKM 113,5 7€/MWh-val, a TTF 95,55 €/MWh-val érte el a havi legnagyobb értéket. A kínálati szűkösség és a hűvös időjárás miatti magas fogyasztás okozta magas árakat tovább növelte az  Északi Áramlat engedélyezése körüli bizonytalanság fokozódása. A JKM a teljes időszak alatt prémiumot fizetett a TTF-fel szemben. A spread átlagos értéke 16,41 €/MWh volt.

 

 

forward áral 202111

 

1. Ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

2021 novemberében a spot árak 28 €/MWh-val emelkedtek. A hónap elejét november 12-ig a várakozás jellemezte. Ezt követően az Északi Áramlat- 2 üzembehelyezésének várható késedelme és az Amerika és Oroszország Ukrajnát érintő konfliktusa az árakat magasabb szintre emelte. A napi termék árának legmagasabb értéke megközelítette a 100 €/MWh-t.

spot gazarak 202111

 

2. Ábra: SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

November hónapban folytatódott a piacok közötti spread rendkívüli volatilitása. A CEEGEX– CEGH spread 22 napon volt negatív tartományban. A hazai piaci árak volatilitásához jelentősen hozzájárult a déli tranzitútvonalon Bulgáriában történt üzemzavar. Novemberben az éves termékek ára követte a spot piaci folyamatokat. A 2022. éves termék ára közel 10 €/MWh emelkedéssel zárt. 

 éves termek ara 202111

 

3. ábra: AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

A 2022. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül októberben a szén $-ban jegyzett ára csökkent, de az € gyengülése miatt a záróára 2%-kal növekedett, a szén-dioxid-kvóta ára 26%-kal növekedett, az olaj ára 15%-kal csökkent.

fundamentális_tényezők_alakulása_gaz_202111.png

 

4. ábra: A 2022. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

Novemberben a források volumene (360 TWh) az előző évihez (369 TWh) képest kismértékben csökkent, az előző hónaphoz képest (34 7TWh) viszont magasabb szinten alakult. A forrás szerkezetét tekintve a korábbi hónapok tendenciája nem folytatódott, csak az LNG import növekedett 18 TWh-val, a norvég import, az orosz behozatal és a TAP lényegében nem változott, ugyanakkor az afrikai import szintje 4,2TWh-val csökkent az előző hónaphoz képest. A csökkenés mögött részben az Algéria–Marokkó közötti kereskedelmi vita áll, ennek következtében Algéria nem újította meg a MAGREB vezetéken lejárt szállítási szerződését, így a vezetéken leállt a forgalom .

Hazűnkban november hónapban az átlaghőmérséklet magasabb volt az elmúlt évekhez képest. A felhasználás 13,1 TWh-t tett ki. A novemberi napi átlagos fogyasztás a megelőző évhez képest 1%-kal nőtt, hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve a növekedés 2% volt. A csúcsnapi felhasználás 531 GWh-t tett ki. Novemberben a magas árak ellenére tovább nőtt a gáztüzelésű erőművek termelése, a tavaly novemberi szinthez képest 6%-kal. A fogyasztás szerkezetéről részletes adat október hónapról érhető el. Az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása jelentősebb növekedést mutat (+18%) a nem lakossági rész kisebb arányú csökkenése mellett, év/év alapon. Az erőművi felhasználásban 6,6%-os növekedés történt, az előző évhez képest. Az ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória a megelőző évi szinten alakult. Novemberben jelentősen nőtt a kitárolás intenzitása. A nettó import a 2020. novemberi értéknek mindössze 46%-át érte el, így a megnövekedett felhasználást a tavalyi évnél kétszer gyorsabb kitárolás biztosította. A hazai termelés havi és éves összehasonlításban is csökkent.

(Forrás: MEKH.hu)