Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 12

energiapiac2A 28 európai ország adatai alapján a 2021. decemberi aggregált nettó fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 3,4%-kal, 2019. decemberhez képest pedig 4,8%-kal emelkedett. Magyarország nettó fogyasztása 6,5%-kal volt magasabb a 2020. decemberi nettó fogyasztásnál. A magasabb fogyasztás, a fosszilis termelés arányának növekedése, a tényezőárak drágulása a DAM árak további emelkedését okozta. 2021 decemberében minden idők legmagasabb havi átlag DAM árai alakultak ki. December 21-én Németországban és Franciaországban volt olyan esti óra, amikor 620 €/MWh-ra emelkedett a spot ár.

Európa öt legnagyobb piacán az aggregált nukleáris és megújuló termelése csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis termelés aránya 32%-ról 35%-ra emelkedett, a szénerőművek termelési volumene 19,8%-kal, a gázerőművek termelési volumene 8,8%-kal magasabb volt.

Hazánkban december 9-én megdőlt a bruttó negyedórás rendszerterhelési rekord, az új abszolút csúcs 7361 MW. A bruttó fogyasztás 5,3%-kal magasabb volt 2021. decemberben az előző év december hónapjához képest. A magyar termelés 1,3%-kal volt magasabb, mint 2020. decemberben. A Paksi Atomerőmű egyik blokkja december 16-ig éves karbantartás miatt nem állt rendelkezésre. A nukleáris (-11%) és a lignitalapú (-17%) termelés is csökkent, a gázalapú (+32%) emelkedett. A magyar termelés 42%-át nukleáris, 13,3%-át korszerű CCGT-k, 10,9%-át lignit, 20,5%-át alacsonyabb hatékonyságú gázos egységek biztosították, a naperőművek súlya csak 2,6% körüli volt.

 

Másnapi árak alakulása

Decemberben is újra rekordmagas árak alakultak ki. A magas árakat csak az intenzív német szélerőművi termelés, ill. az év végi keresletcsökkenés tudta mérsékelni.

villamos energia masnapi arak 202112

 

1. Ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

A német szélerőművi termelés meghaladta az előző hónapi szintet. Ez némileg visszafogta az árak növekedését, de mikor minimális volt a német szélerőművi termelés, az árak rekordmagasakká váltak. Dec. 21-én 17 órától az órás ár Németországban és az egész régióban 620 €/MWh volt. Ez a tavalyi ár 13,8-szerese. Ebben az órában a német szélerőművi termelés mindössze 2621 MWh volt.  Az osztrák piac decemberben is levált a német piacról és inkább a magyarral mozgott együtt. Az egész hónap vonatkozásában átlagban 4 €-val még a magyarnál is drágább volt. Többször kialakult, hogy a teljes román importnak megfelelő mennyiséget exportált Magyarország Ausztriába. A helyzet dec. 28-tól gyökeresen megváltozott: megnőtt az osztrák megújuló termelés (szél +víz) és Ausztria export pozícióba került Magyarországgal szemben, az osztrák ár pedig a magyar ár alá került. 

magyarorszagi villamos energia masnapi arak 202112

2. Ábra: A MAGYARORSZÁGI SZÁLLÍTÁSÚ MÁSNAPI TERMÉKEK ÁRÁNAK ALAKULÁSA KÜLÖNBÖZŐ FORRÁSOKBÓL

 

Tényezőárak és hosszú távú piacok

A piaci volatilitás nagyságára már nem lehet jelzőket találni: dec. 22-i német 2022-es termékár (324,6 €/MWh) 2,3-szorosa volt a dec. 1-i árnak, és 1,5-szer nagyobb, mint az év végi (dec. 29.) Ezt a mozgást egyértelműen a földgáz árának mozgása okozta. A szűkös készletek minden információ hatását megsokszorozzák.
Noha többi tényezőár mozgása is nagy volt a korábbi időszakokhoz képest, a földgáz árának mozgását egyik sem közelítette meg.

Villamos fundamentálistenyezők 202112

 

3. Ábra:A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

A magyar éves termék ára decemberben is követte a német árat és annak volatilitását is. A dec. 21-22. közötti rekordárak itt is megjelentek, noha kötés ebbe az időszakban nem volt. A német árnál a magyar jellemzően 10 €-val került többe.

villamos energia kovetkezoevi arak 202112

 

4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(forrás: mekh.hu)