Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.01

elmu visszavonuloJanuárban az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1%-kal csökkent 2021. januárhoz képest. A magyar fogyasztás emelkedése (+5,3%) a második legnagyobb volt a közép-európai régióban.

Az öt legnagyobb piacon a spot árak csökkentek az előző hónaphoz képest, azonban jelentősen magasabbak, mint 2021 januárjában. Ez a magasabb tényezőárak és a termelési mixen belül magasabb fosszilis termelés súlyának tudható be. Az öt legnagyobb piac termelése mintegy 1,6%-kal alacsonyabb volt, mint tavaly januárban. A nukleáris termelés súlya csökkent (30,2% =>27,5%), a lignitalapú termelésé stagnált, a megújulók termelése csak kismértékben emelkedett (29,8%-ról 30,1%-ra), a gázalapú termelés súlya 21,3%-ról 23,5%-ra változott. Németországban a kieső nukleáris termelést a szélerőművek pótolni tudták. Összeségében a megújuló termelés növekménye alacsonyabb volt, mint a fosszilis termelés bővülése.

A hazai bruttó fogyasztás 4,6%-kal magasabb volt az előző év januári hónapjának fogyasztásához képest. Január 25-én az átviteli rendszerterhelés új rekordot ért el, melynek nagysága 7396 MW volt.
A hazai termelés 2,4%-kal volt magasabb 2021. januári termeléshez képest. A nukleáris egységek (+0,3%) és a gázalapú egységek (-1%) termelése lényegében stagnált, a lignitalapú blokkok (+4,3%), az átviteli hálózatra csatlakozó megújulók valamint az alkooperációk termelése (+18%) emelkedett. A magyar termelés 47,7%-át nukleáris egységek, 13,4%-át korszerű CCGT-k, 15,7%-át alacsonyabb hatékonyságú CCGT-k, 8,9%-t lignitblokkok biztosították, a naperőművek súlya mintegy 4% volt.

Igen magas értéket ért el a német, osztrák és a román megújuló termelés. Ez megváltoztatta az árviszonyokat. Havi átlagban a román ár érezhetően alacsonyabb volt, mint a szlovák. Ez leginkább a január 10-13. közötti magas román szélerőművi termelésnek köszönkető, és volt olyan nap (jan. 11.), amikor Magyarország többet importált Romániából, mint Szlovákiából. 
A német szélerőművi termelés kiugróan magas volt januárban. Amennyire ezt a magas tényezőárak lehetővé tették, ez csökkentette az árakat. Volt olyan óra január 30-án (0-1 óra között), amikor a német ár 2,3 €/MWh volt! Mindeközben a magyar ár 202,19 /MWh, amihez hozzájárult az is, hogy ekkor összesen 600 MW kapacitás állt rendelkezésre a német-cseh határon. 
Az osztrák piac januárban levált a magyartól és közelebb került a német piachoz. Ennek alapvető oka a megnövekedett szél- és vízierőművi termelés volt. Voltak olyan napok (jan. 27-31.), amikor az osztrák-magyar irányú forgalom szinte teljes kihasználtsággal működött.

másnapi_zsinortermék.png

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

A januári nagy áresés oka az, hogy januártól a 2023-as termékek lettek a következő éves termékek. Ez arra utal, hogy a piac nagy árcsökkenést vár 2023-ra 2022-höz képest.

következo évi termek ara 202201

 

2. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

A hónap során aztán növekedésnek indultak a 2023-as tényezőárak is. Leginkább a szén ára növekedett mintegy 30%-kal, ezt követte a földgáz ára 20%-kal és a villamos energia 17%-kal. A kőolaj 10%-kal nőtt,míg a CO2 kvótaár 6%-kal. Elmondhatjuk, a politikai helyzet döntően hozzájárult ahhoz, hogy minden termelési tényező ára nőjön. 

fundamentalis_tenyezok__ara_Villamos_202201.png

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

A magyar éves termék ára követte a német termékét. A spread is érezhetően lecsökkent és az 5-6 €/MWh-s tartományban található. Kötések leginkább január közepére és végére tehetőek, de a forgalom minimális volt.

 

(Forrás:Mekh.hu)