Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.02

aramtozsdeFebruárban az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 0,4%-kal csökkent 2021. februárhoz képest. A magyar fogyasztás stagnált (+0,1%) közel hasonlóan, mint az aggregált közép-európai régiós kereslet (+0,2%). 

A tényezőárak drágulása következtében szinte valamennyi régióban jelentősen emelkedtek a másnapi árak tavaly februárhoz képest. A 2022. februári magyar DAM ár a rangsor utolsó harmadában foglal helyet.

Az öt legnagyobb piac termelése 2,2%-kal magasabb volt, mint tavaly februárban. A nukleáris (27,8% =>25,6%) és fosszilis termelés (29,9%=>28,9%) súlya csökkent, a megújulók termelésé emelkedett (36,7%-ról 39,9%-ra). Németországban és az Egyesült Királyságban a szélerőművek termelése kiszorította a fosszilis termelést, míg Spanyolországban és Olaszországban az alacsonyabb megújuló kínálatot a fosszilis (elsősorban gáz) termelés pótolta. Franciaországban a nukleáris (-2%) és a vízerőműveknek (-39%) a kieső termelését nem pótolták hazai belső források.

A magas szélerőművi termelésnek köszönhetően a régióban folyamatosan a német másnapi ár volt a legalacsonyabb. A hónap utolsó napjaiban a román piacon alakult ki a legalacsonyabb ár, amikor a megugró gázárak miatti áremelkedést a bőséges szélerőművi termelés csökkenteni tudta. A hónap első felében a magas német szélerőművi termelés és a fokozatosan mérséklődő gázárak hatására a másnapi piacokon fokozatosan csökkent a villamos energia ára.  A február 14-i kiugróan magas ár az akkori nagyon alacsony román szélerőművi termelés miatti erős román keresletnek tudható be. A hónap végi intenzív áremelkedés pedig már az orosz-ukrán háború hatása, amire ráerősített az akkori alacsony német szélerőművi termelés is Az orosz-ukrán háború kitörése rendkívüli volatilitást eredményezett a földgáz árában, amit a villamosenergia ára is követett. A magyar piacon is a régiós trendet követték az árak, de az északi országokhoz képest jelentős felárak alakultak ki. A magyar piac a német piacnál átlagosan 65,5 €/MWh-val, a szlováknál 22,9 €/MWh-val volt drágább.

villamos masnapi zsinortermek 202202

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

villamos masnapi zsinortermek2 202202

 

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

A jövő évi tényezőárak az orosz-ukrán háború kitöréséig a január végére kialakult magas szinten ingadoztak. Február utolsó hetében minden tényező ára jelentős volatilitást mutatott. A kínálat tartós szűkösségére vonatkozó várakozások hatására a kőolaj, a szén és a földgáz ára is emelkedett, miközben a recessziós várakozások mérsékelték a CO2 kvóta árát.

villamos kovetkezo evi termek 202202

 

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

Mindezek eredőjeként a 2023-as villamosenergia-termék ára 6%-kal emelkedett a német tőzsdén.  A magyar éves termék ára követte a német termékét. A spread 6 €/MWh körül ingadozott. Kötések minimálissá váltak, valamekkora forgalom csak a következő negyedéves termék esetén volt tapasztalható.

villamos kovetkezo evi termek egyes kereskedési helyeket 202202

4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(Forrás: mekh.hu)