Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Hogy állnak az Európai országok megújuló energia terén?

energia palyazat2Az Ember független éghajlati kutatóintézet új jelentése szerint most először fordul elő, hogy a szél- és napenergia a világ villamosenergia-ellátásának több mint 10 százalékát adja. Bár egyes országokban az energia körülbelül 50 százaléka megújuló forrásból származik, a fosszilis tüzelőanyagoknak továbbra is nagyon jelentős szerep jut.

Az európai energiamixet egyre szigorúbb vizsgálatoknak vetik alá, a legutóbbi IPCC-jelentés és az orosz-ukrán háború szintén a megújuló energiaforrásokért folytatott versenyre ösztönöznek. A mindennapi hírek sokaságában, azonban nehéz nyomon követni, hogy az egyes országok valójában milyen lépésben haladnak a megújuló energiaforrások arányának növelése terén. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatain alapulva azonban átfogó képet kaphatunk az egyes országok eredményeiről – írja az Energynews.com.

 

Izlandon a legmagasabb a megújuló energiaforrások aránya Európában, mely főként a geotermikus erőforrásainak köszönhető. Összességében az ország teljes energiaellátásának 89 százaléka származik megújuló energiaforrásokból – derül ki az IEA 2019-es adatsorának az UValue brit székhelyű szigetelő cég által végzett elemzéséből. Emellett a tiszta energia terén is messze vezet a top 10 európai ország között.

A második helyen Norvégia áll, ahol az energia 49 százaléka származik megújuló energiaforrásokból – elsősorban vízenergiából, amelyből mintegy 125 500 GW/h-t termel.

Ezután Albánia és Lettország következik a listán, mindkettő a teljes energiamix 42 százalékát vízerőművek, bioüzemanyagok és hulladék, valamint, szél, napenergia és egyéb források kombinációjából állítja elő. Albániában a vízerőművek aránya a legjelentősebb, míg Lettországban hulladékból nyert energia a legfőbb energiaforrás a maga 37%-os arányával.

A skandináv országok, Svédország, Finnország és Dánia szintén a lista elején állnak a bioüzemanyagokra és a hulladékra helyezve a hangsúlyt. Montenegró, a kontinens egyik legkisebb országa pedig a nyolcadik helyen áll, amelyet Ausztria és Horvátország követ.

Fontos azonban, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos mérőszámok alapján az első 10 ország egyike sem szerepel az első 10 ország között a teljes energiaellátás alapján. A világ szén-dioxid-kibocsátása sokat csökkenne, ha Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság – a legnagyobb energiafelhasználók – növelnék megújuló energiaellátásukat. Az előbb említett országok még mindig túlságosan függnek a fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyek nagy része külföldről származik.

"Még mindig túlzottan támaszkodunk a fosszilis tüzelőanyagokra, amelyek nagy része külföldről származik. Ez az egyik oka annak, hogy az energiaárak emelkedését tapasztaljuk". – mondta az UValue szóvivője az eredményekre reagálva.

A technológia azonban rendelkezésre áll, és a szél- és napenergia gyors térnyerése, mely a globális villamosenergia-termelés 10,3 százalékát adja jelenleg, megmutatja, hogy néhány év alatt milyen sokat lehet elérni. Valójában ennek a két megújuló energiaforrásnak a használata elég gyorsan növekedhet ahhoz, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos küszöbértékén belül maradjunk, ha növekedési ütemüket 2030-ig fenntartják – állapította meg az Ember független éghajlati kutatóintézet.

 

(forrás:nrgreport.hu)