Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Zöld jelzést kapott a Mátrai Erőmű átalakítása

matrai eromuNemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a Mátrai Erőmű lignittüzelést kiváltó beruházásait.

Ezzel zöld jelzést kapott

– egy 500 MW-os kombinált ciklusú gázüzemű erőmű,

– a lignitbányák rekultivált területén összesen 200 MW kapacitással két naperőmű,

– valamint egy vegyes tüzelésű kiserőmű építésének előkészítése.

Az utóbbi, 31 MW-os blokkban előkészítés után háztartási vegyes hulladékot, valamint biomasszát tüzelnek majd.

A Mátrai Erőmű kapacitásának fenntartható rendszerekre épülő átalakítása stratégiai fontosságú kérdés, a technológiaváltás komoly előrelépés a levegőtisztaság javításában és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében – írta a vállalat a közösségi oldalán. Emlékeztetett arra, hogy a lignitblokkok ellátásbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból nélkülözhetetlenek hazánkban, a technológiaváltás befejezéséig megbízhatóan és folyamatosan termelnek.

A tulajdonos már 2020 decemberében jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját. Az MVM feladata, hogy az átalakítást végrehajtsa, és ahhoz a társasági forrásokon felül uniós finanszírozási forrásokra is pályázzon – írtuk korábban. A modernizáció célja, hogy az évtized utolsó éveire valamennyi új termelőegység működjön. A folyamat és a jövőbeni működtetés során az MVM kiemelt figyelmet fordít a vállalatnál dolgozók továbbképzésére és foglalkoztatására.

(forrás: magyarnemzet.hu)