Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Napelemes támogatási programot készít elő az Európai Bizottság

Tags: -napenergia-

kinai_napelem.jpgAz Európai Bizottság azt reméli, hogy a napenergiás áramtermelés elterjedését és az európai napenergia-gyártó ipar újjáépítését be tudja indítani egy új támogatási programmal. A Reuters által látott dokumentumtervezet szerint a terv része annak a törekvésnek, hogy az országokat leszoktassa az orosz fosszilis tüzelőanyagokról.

"A napenergiából származó villamos energia és hő kulcsfontosságú az EU orosz földgáztól való függőségének fokozatos megszüntetéséhez" - áll az Európai Bizottság tervezetében, amelyet a jövő héten tesznek közzé egy olyan javaslatcsomagban, amely az Európai Unió orosz olaj- és gázfüggőségének megszüntetését célozza.

A fotovoltaikus napenergia (PV) költségei az elmúlt évtizedben több mint 80 százalékkal csökkentek, de ez a technológia 2020-ban az EU villamos energiájának csupán 5 százalékát termelte. A hőtermelésben a napenergia részesedése még alacsonyabb, 1,5 százalék volt – emlékeztet az Euronews angol nyelvű kiadása.

A tervezet szerint Brüsszel egy "európai napelemes háztetőkre vonatkozó kezdeményezést" kíván elindítani, amely segítene csökkenteni a gázüzemű áram- és fűtésfogyasztást az otthonokban, irodákban, üzletekben és gyárakban. Várhatóan pénzügyi támogatás is lesz a programban.

Az EU már dolgozik 2021 óta egy másik megújulóenergiás csomagon is, mely 2030-ra kötelezővé tenné a legtöbb épület esetében, hogy karbonsemleges energiát használjon.

(forrás:napi.hu)