Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Kihívások előtt áll a globális olajpiac

Tags: -IEA-

olajpiacA globális olajpiacok előtt álló kihívásokról beszélt ma Davosban a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója, kiemelve, hogy a kínai kereslet jelentős hatással lehet a következő hónapokban – tudósít a CNBC.

 

Fatih Birol a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon adott interjúban sötét képet festett a jelenlegi helyzetről, az olajárat magasnak nevezte, hozzátéve, hogy ez kockázatot jelent a gazdasági fellendülésre nézve, különösen az importra szoruló fejlődő országokban.

Ez a magag élelmiszerárakkal együtt veszélyes, lépésről lépésre recesszióba taszíthatja a világot - tette hozzá.

Az orosz-ukrán háború következtében a kínálattal kapcsolatos aggodalmak tartják nyomás alatt az olajpiacot, jelenleg is 110 dollár felett áll a brent és a WTI árfolyama. Birol szerint a piac a következő hónapokban további kihívásokkal nézhet szembe. Remélhetőleg az Egyesült Államokból, Brazíliából, Kanadából érkező keresletnövekedést ellensúlyozni tudja a nagy olajkitermelők, például a Közel-Kelet felől érkező kínálatnövekedés.

Különben csak reménykedhetünk abban, hogy nem lesz nagy baj az olajpiacon...hogy a kínai kereslet gyenge marad.

Kína olajkereslete az utóbbi hónapokban visszaesett az újabb koronavírus-járványhullám következtében. Ha Kína visszatér a megszokott fogyasztásához és trendjéhez, akkor nagyon nehéz nyár vár a világra – tette hozzá.

Az interjú során a szektorban elkönyvelt jelentős profitokról is kérdezték a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetőjét, aki kifejtette véleményét, hogy ezeket az összegeket arra kellene fordítani, hogy kiváltsa a világ az orosz olajat és földgázt. Reményét fejezte ki, hogy a tiszta energiába, a napenergiába, szélenergiába, hidrogénbe és a tárolásba ömlenek ezek az összegek.

wtiii-533201

 

(forrás: portfolio.hu)